Läsårsstart och strategiarbete
Läsåret har startat och studenter och anställda samlas på KMH:s två campus. Att mötas personligen ger energi och fördjupar lärandet.
Så är då läsåret igång vid landets universitet och högskolor och likt Kungliga Musikhögskolan kan de flesta åter välkomna studenterna till campus efter vårens corona-stängning. Det känns stort och jag är lika glatt pirrig som i barndomen då jag skolårets första dag klev på skolbussen, fylld av förväntan inför allt det nya jag skulle få uppleva och lära.
Jag hoppas att KMH:s studenter och anställda känner samma positiva sug inför höstens arbete och möjligheten att åter mötas i samma rum. Nätburen undervisning i all ära. Det personliga mötet rymmer många dimensioner som påtagligt fördjupar lärandet.
Jag vet att det också finns de som känner oro. Pandemin är ju fortfarande en realitet med risk för smitta och sjukdom. För att alla ska kunna känna sig trygga gör vi individuella anpassningar i arbetet då det är befogat och möjligt.
Personligen kommer jag i likhet med många inom administrationen att under hösten varva hemarbete med närvaro på KMH. Detta för att lätta på trycket i kollektivtrafiken och minska risken att själv bli smittad.
Förra veckan tillbringade jag tre dagar på jobbet. Mötet med de kollegor som var på plats gav energi. Till min förvåning var det som att vi verkligen hade träffats under våra digitala möten. Att ses fysiskt blev inte alls så "nytt" som jag förväntat mig. Uppenbarligen ger digitala kontakter ändå ett slags närhet.
Å andra sidan finns det kollegor som jag knappt talat med sedan vi senast sågs på campus i mars. Desto roligare att nu kunna ta upp kontakten. Jag har verkligen saknat den dagliga samvaron på KMH!
KMH:s styrelse hade sin årliga strategikonferens förra veckan. I vanliga fall pågår den i två dagar, men i år fick det bli en kortare digital variant. Spännande och matnyttiga diskussioner blev det ändå.
Vi är i slutfasen av nästan ett års arbete med att formulera en strategi för KMH avseende perioden 2021-2026. Alla anställda har givits möjlighet att medverka och styrelsen har bidragit vid flera tillfällen. Engagemanget har varit stort och de kloka inpassen många.
För mig som relativt nytillträdd rektor har processen givit värdefull närkontakt med KMH:s medarbetare och studentrepresentanter. Min bild av KMH och vad som krävs för lärosätets vidare utveckling har fördjupats. Jag ser att vi som alla organisationer har en del att ta tag i, men framförallt ser jag en enorm kraft i lärosätets bredd och många kompetenser. Tillsammans kan vi göra KMH ännu bättre.
Häromveckan föreslog regeringen mycket välkommet särskilda åtgärder för att möjliggöra större publika evenemang inom kultur och idrott. Efter en rekordkort remissrunda väntar vi med spänning på beslutet. Det är oerhört viktigt att under ordnade former kunna öppna kulturlivet för publik igen. Lika mycket för folkhälsans som för den krisande branschens skull.
Behovet av konstnärliga upplevelser är särskilt stort i tider av oro och omställningar - och kommer inte att vara mindre då vi väl tagit oss igenom pandemin. Därför måste kulturlivets alla aktörer skyndsamt få förutsättningar att under smittsäkra former komma igång igen.