Folkmusik

Folkmusik betyder ofta musik med rötter i både landsbygdens och städernas muntliga traditioner: dansmusik, vallåtar, arbetsvisor, lokala varianter av koraler m.m. Men folkmusik är på KMH experimentellt och gränsöverskridande nyskapande, där lokala folkliga traditioner samverkar med uttryck och tekniker från andra kulturer.

Foto: Mira Åkerman. Celso Paco och Emilia Amper. Alumner

Foto: Mira Åkerman. Celso Paco och Emilia Amper har båda studerat vid KMH. Emilia är numera lärare på Institutionen för folkmusik.

Lärare i folkmusik

KMH:s lärare i folkmusik är också framstående artister på den svenska folkmusikscenen, däribland:

  • Professor Sven Ahlbäck – folkmusikteori, fiol, folkmusikhistoria m.m.
  • Professor Susanne Rosenberg – folksång och kulning
  • Ami Dregelid – folkdans och dans till spel
  • Arne Forsén – piano
  • Ellika Frisell – fiol och spel till dans
  • Gunnel Mauritzson – folksång
  • Mikael Marin – ensemble och fiol
  • Olof Misgeld – folkmusikteori

och ett stort antal timavlönade lärare.

Alla anställda vid Institutionen för folkmusiklänk till annan webbplats

Folkmusikevenemang

Folkmusikstudenterna och deras lärare framträder i många former. Förutom den årligt återkommande festivalen Folk Trad Now med LÅT! och den traditionella julkonserten anordnas Folkmusikmåndag första måndagen i varje månad. Dessutom studenternas examenskonserter och ett antal projektkonserter av olika karaktär. Botanisera bland aktuella folkmusikevenemanglänk till annan webbplats vår konsert- och evenemangskalender!

KMH FOLK

är en stor ensemble där studenterna utforskar och experimenterar med ensemblespel inom folkmusik. KMH FOLK framträder både på KMH och på ett antal scener runt om i landet. Det är inte en orkester. Det är inte ett storband. Det är inte ett spelmanslag. Det är KMH FOLK.

KMH FOLK 2011. Foto: Stefan Nilsson.

Folkmusik och konstmusik från andra kulturer

Det finns ett ökande intresse för musik med rötter utanför de västerländska musiktraditionerna, och arbetsmöjligheterna inom detta område vidgas. Många framstående musiker med hemvist i andra kulturers musik bor idag i Sverige och bidrar med nya influenser i musiklivet och därmed till det ökande intresset. De nya musikscenerna skapar också många tillfällen till samarbete mellan musiker från olika kulturer.

Därför erbjuder KMH individuellt utformad utbildning som kan innebära såväl fördjupning i din egen musiktradition som breddning mot västerländska musiktraditioner.

FOLK TRAD NOW

är folkmusikernas årliga festival och samlingsplats: konserter, workshops, dans- och spelkvällar och folkmusikfest i ett!

Vinjettbild för Folk Trad Now 2017