Foto: Mira Åkerman. KMH Jazz Orchestra. Kungasalen

Foto: Mira Åkerman. KMH Jazz Orchestra i Kungasalen under ledning av Magnus Lindgren.

KMH Jazz Orchestra

Vårt storband som regelbundet arbetar under ledning av Patrik Skogh eller gästande kompositörer, arrangörer och bandledare.

KMH Jazz Orchestra gör vanligen fyra produktioner om året, med kompositioner och arrangemang både av gästande musiker och av KMH:s egna studenter.

De senaste åren har orkestern gjort produktioner tillsammans med bland andra Monica Dominique, Ann-Sofi Söderkvist och Cecilia Persson.

Konstnärlig ledare för KMH Jazz Orchestra är idag trumpetaren och bandledaren Patrik Skogh, även adjunkt i trumpet vid KMH.

Fyrtio år av sväng, en historik

KMH Jazz Orchestra startades 1975 av KMH:s hedersledamot Bengt-Arne Wallin. Under sommaren 1975 reste Bengt-Arne runt på olika universitet i USA tillsammans med Clark Terry på clinic-turné. Han upptäckte då att det på de flesta universitet fanns permanenta, schemalagda storband som lät väldigt bra.

Han fick då idén att dra igång ett storbandsprojekt till den nystartade jazzlinjen på musikhögskolan. Det kändes också ytterligare logiskt eftersom de kompositioner och orkestreringar som nu skapades av studenterna, via storbandet direkt kunde praktiskt integreras i undervisningen. Det var dock en del problem i början.

Det tog åtskilliga år av eget införskaffande av repertoar, av eget replokalraggande och eget krusande för tillstånd att få använda det eller det pianot. Storbandet fick inte använda skolans pianon för s.k. klassisk undervisning, utan "jazz" skulle spelas på s.k. brukspianon. Dessutom hela tiden ett eget släpande på notväskor, uppsättande av ljudanläggningar, notställ m m för att göra det möjligt för studenterna att delta i storbandsprojektet, ett ständigt kryssande mellan skolans alla schemalagda aktiviteter.

Bengt-Arne slet hårt för att få KMH Jazz Orchestra accepterad på skolan och det var först 1982 som storbandet blev schemalagt. Han slet även hårt för att bandet skulle få uppmärksamhet utanför skolan. Bengt-Arne berättar själv:

"Jag blev erbjuden jobbet som musikaliskt ansvarig och orkesterledare för en veckoslutsserie TV-sända konserter i Kungsträdgården. Pågående under juli månad 1987. Där handplockade jag 75% av orkestern från studenterna på KMH och fyllde på med proffs från branschen. Det blev ett brottarband."

Och det bandet kompade gästartisterna Clark Terry, Toots Thielemans, Oscar Brown Junior, Monica Zetterlund, Putte Wickman, Arne Domnerus, Svante Thuresson, Monica Borrfors, Susanne Ahlvengren, Lena Ericsson, Jenny Lind-sopranerna Charlotta Huldt och Anette Nauraine, Maritza Horn, Kummelby Kör och Körsångare från hela landet med fiolspelmännen Ole Hjort och Sven Ahlbäck, Roffe Wikström och den alltid så förträfflige Janne Schaffer. Någonting som sammantaget, som det heter, på köpet även satte skolans storband på kartan.

Bengt-Arne ledde bandet fram till 1991 då Örjan Fahlström tog över. Örjan är ju en känd arrangör och kompositör, men han har haft som policy att i första hand använda sig av andra arrangörer till storbandets produktioner. För att efterlikna verkligheten arbetar Örjan i produktionsrelaterade konsertprojekt. Storbandet har fem produktioner per år, där tre leds av honom själv och de andra två leds av olika gästdirigenter.

Genom åren har KMH Jazz Orchestra haft en mängd olika gästdirigenter, bl.a. Helge Albin, Ulf Adåker, Lennart Åberg, Daniel Nolgård, Michael Gibbs, Tim Hagans, Göran Strandberg, Ann-Sofie Söderqvist, Joakim Milder, Nelson Faria etc. Örjan har skapat en pedagogisk metod för att lära studenterna samspel och intonation och även fört Bengt-Arnes tradition vidare, att låta eleverna använda sig av KMH Jazz Orchestra som ett forum för att spela sina egna alster. Bl a hade storbandet en bejublad turné 2004, där allt material var komponerat av elever från KMH.

Storbandet åker på en turné per år och har genom åren besök t.ex. Los Angeles, Finland och Danmark. Bandet har även spelat på många jazzklubbar runt om i Sverige bl.a. Nefertiti i Göteborg, Fasching i Stockholm, Crescendo i Norrköping och Village i Västerås. Gästartister medverkar även regelbundet i KMH Jazz Orchestra, och genom åren har bandet spelat med bl.a. Nisse Landgren, Tim Hagans, Victoria Tolstoj, Rune Gustavsson, Arne Domnerus, Kjell Öhman, Maria Schneider, Michael Gibbs, Ingolf Burkhardt, Ann-Sofie Söderqvist och Monica Dominique.

Konstnärlig ledare för KMH Jazz Orchestra är idag trumpetaren och bandledaren Patrik Skogh, även adjunkt i trumpet vid KMH.