
Lärarutbildning och musikpedagogik
Kunskapsområdet musikpedagogik omfattar alla former av musikaliskt lärande och erfarande av musik, såväl inom ämneslärarprogrammet i musik som i den musikpedagogiska forskningen.
Till området musikpedagogik vid KMH hör även utbildning och forskning i ämnet musik och hälsa och musikterapi, kurser i musik och samhälle/musikhistoria samt den handledda övningsundervisning som leds av musiklärarstudenterna.
Ämneslärarprogrammet
Som Sveriges enda självständiga musikhögskola är KMH även den enda med egen examensrätt för lärarutbildning i musik.
Lärarutbildningens utbildningsvetenskapliga kärna, som innehåller pedagogik, psykologi, forskningsmetodik med mera, genomsyras av musik vid KMH. Ämnesdidaktiken studeras i praktiskt musicerande. Verksamhetsförlagd utbildning ute i stockholmsområdets skolor ger en professionell grund för morgondagens lärare och pedagoger.
En snabb översikt över vad det innebär att gå ämneslärarutbildningen på KMH.
Utbildningar i musikpedagogik
Masterprogrammet i musikpedagogik ger en viktig möjlighet till kompetensutveckling i ett livslångt lärande och därigenom fungera som en värdefull mötesplats för professionellt verksamma inom olika musikområden – med och utan koppling till undervisning.
Magisterprogrammet i musikterapi ger kunskap om hur musik används i hälsofrämjande och terapeutiskt syfte. Utbildningen vänder sig till personer med omfattande erfarenheter av musicerande och som har förståelse för olika musikkulturer och musikfunktioner.
Lärare i musikpedagogik
KMH:s lärare i musikpedagogik representerar både teoretiska spetskompetenser och gedigen yrkeserfarenhet. Här finns bland andra
- Anna Backman Bister – lektor i arbetsplatsförlagt lärande
- Eva Bojner Horwitz – professor i musik och hälsa
- Annika Falthin – lektor i musikpedagogik
- Per-Henrik Holgersson – lektor i musikpedagogik
- Erkki Huovinen – professor i musikpedagogik
- Filip Kvissberg – lektor i ensemblespel
- Ronny Lindeborg – lektor i musikpedagogik
- Eva Nivbrant Wedin – lektor i rytmik
- Ann-Sofie Paulander – lektor i musikterapi
- Kenji Rabson – lektor i ensemble
- Bo Rosenkull – lektor i sångmetodik
- David Thyrén – lektor i musik och samhälle
- Päivikki Wirkalla-Malmqvist – lektor i stråkmetodik
samt ett stort antal adjunkter och timavlönade lärare.
Övningsundervisning
Studenterna vid de pedagogiska utbildningarna har under utbildningstiden övningselever som undervisas både enskilt och i ensemble i olika åldrar och på olika stadier.
Reflektion och forskning inom musikpedagogik
KMH ger sedan 1989 forskarutbildning i musikpedagogik i samarbete med andra lärosäten. Den har resulterat i ett antal doktorsavhandlingar och andra uppsatser. Se vidare under Forskning.
Doktorsavhandlingar i musikpedagogik
Mind the Music

Liksom studenterna på de konstnärliga programmen gör lärarstudenterna en årlig manifestation i form av egna konserter eller föreställningar: Mind the Music.
Inte bara musik: Om elevers positionerande i grundskolans musikklassrum
är namnet på Mikael Perssons doktorsavhandling i musikpedagogik.