Tillbaka till sökning

Johannes Rostamo

Professor cello på Inst. för Klassisk musik

Om mig

Jag är professor och ämnesansvarig i cello vid KMH där jag varit anställd sedan 2019.

Parallellt arbetar jag som solocellist i Kungliga Filharmonikerna, som konstnärlig ledare för Orfeus Barock Stockholm samt är medlem i Stockholm Syndrome Ensemble där vi utforskar nya konsertkoncept. Utöver det skapar jag egna solo- och kammarmusikprojekt. Mitt stora intresse är den historiska kontexten och det tidstypiska spelet och i synnerhet retorikens vikt i musik, en aspekt som jag gärna tar med mig i undervisningen.

Jag gästar ibland andra orkestrar som Chamber Orchestra of Europe, Mahler Chamber Orchestra, Les Siécles och Finländska Barockorkestern samt undervisar på mästarkurser i Norden.

Jag kommer ursprungligen från Esbo i Finland där jag studerade för Heikki Pekkarinen, en berömd pedagog vars celloteknik är baserad på André Navarras celloskola. Därefter har jag studerat både i Sverige, Norge och Tyskland med Torleif Thedéen, Truls Mörk, Frans Helmerson och Hatto Bayerle. Under senare år har jag även studerat barockcelloteknik och barockens estetik med Emmanuel Balssa, Bruno Cocset och Gaetano Nasillo.