Tillbaka till sökning

Päivikki Wirkkala-Malmqvist

Lektor stråkmetodik på Inst. för Musik, pedagogik & samhälle

Om mig

Jag är violinist och violinpedagog och kommer ursprungligen från Finland men flyttade till Sverige 1987. Jag examinerades från Sibelius Akademins solistiska linje 1986 och erhöll även violinpedagogexamen samma år. Jag har studerat violinspel med Juha Kangas (Österbottens Musikinstitut), med professor Kaija Saarikettu (Sibelius Akademin) och med John Kendall (SIUE) samt Suzukimetodik med John Kendall, Sven Sjögren, Leif Elving, Hannele Lehto och Carol Smith. Jag har ESA:s 5 nivåer och är även ESA Teacher Trainer (violin).

Jag har jobbat som violinist i Ostrobothnian Chamber Orchestra (FI) och i Norrköpings Symfoniorkester och blev anställd som violinpedagog i Norrköpings Kulturskola samt DeGeerMusik 1989.

Sedan 2007 är jag Lektor i Stråkmetodik på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Sedan 2019 är jag även Lektor i Stråkmetodik och violinspel i Stockholms Musikpedagogiska Institutet (SMI).

Jag undervisar mina elever enligt Suzukimetoden och har elever från tre års ålder vilka alla spelar både i grupp och individuellt med mig.

Mina violingrupper Coll’Arco (1990-2002) och Con Amore (1999-2013) har turnerat i Skandinavien, Frankrike, Tyskland, Polen, Färöarna, Spanien, USA, Sydafrika, Finland, Lettland och Kina och de har även spelat in cd-skivor. Många av mina elever har vunnit priser på olika tävlingar och även placerat sig väl i olika orkestrar och etablerat sig som solister, men det viktigaste målet i min undervisning är kommunikation – mellan musiker och mellan musiker och lyssnare.

Som stråkmetodiklektor har jag haft föreläsningar och undervisat i workshops och studiedagar utöver Sverige i Finland, Tyskland, Färöarna, Norge, Lettland, Spanien, USA, Kina, Sydafrika, Danmark, Venezuela och i Kazan (Ryssland).

Jag samarbetar med Eva Nivbrant Wedin (Lektor i Rytmik på KMH), tillsammans kombinerar vi idéer från Dalcroze till instrumentalundervisning på alla nivåer.

Jag har fått S:t Olofsmedalj 1999 från Norrköpings kommun för mina pedagogiska resultat.

Jag har varit styrelsemedlem i Svenska Stråklärarförbundet (ESTA-Sverige) från 2002 och ordförande 2011-2018, och 2018 blev jag ordförande till Svenska Suzukiförbundet (SSZ).