Tillbaka till sökning

Johan Fröst

Lektor piano, Studierektor på Inst. för Klassisk musik

E-post
johan.frost@kmh.se
Telefon
08-572 10 894

Personliga länkar

Om mig

Jag är lektor i piano vid den klassiska institutionen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där jag också driver forskningsprojektet ”Music as Script.” I projektet undersöks klassisk konstmusik i relation till rörlig bild samt de intermodala kopplingarna mellan hörsel och syn.

Jag tog 1997 emot första priset i St. Charles International Piano Competition, Chicago Illinois, USA och erhöll 1990 första priset i den skandinaviska pianotävlingen. 2001 fick jag mitt doktorat (DMA, Doctor of Musical Arts) i pianospel vid Rice University, Houston, Texas, USA.

Jag har förutom i Kanada och USA, konserterat och varit verksam i hela Skandinavien, Belgien, England, Tyskland, Spanien, Hong Kong, Förenade Arabemiraten och Ryssland samt gästat flertalet internationella musikfestivaler i Europa och USA. I USA grundade jag också Mimir Chamber Music Festival, Fort-Worth, Texas, USA vilken jag var konstnärlig ledare för 1998–2000.

Jag har samarbetat med en rad framstående instrumentalister och dirigenter samt stått för flera svenska uruppföranden av tonsättare som Anders Hillborg, Fredrik Högberg, och Jonas Bohlin. Jag har också gjort uppmärksammade inspelningar med piano- och kammarmusik av bland annat Stravinsky, Rachmaninov, K. H. Stockhausen, och Chick Corea. 1992 erhöll jag solistdiplom vid Musikhögskolan i Stockholm. Jag debuterade samma år med Sveriges Radios Symfoniorkester dirigerad av Raphael Frübeck de Burgos. Min musik kan höras på skivmärkena Ton-Art produktion och Court House Music.