Jan Wallanderpriset

Fred Lindberg, cellist och student vid KMH, får 2020 års Jan Wallanderpris. Foto: Jesper Kassling

Fred Lindberg, cellist och student vid KMH, får 2020 års Jan Wallanderpris. Foto: Jesper Kassling

25-årige Fred Lindberg, cellist och student vid KMH, har utsetts till 2020 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Han får nu under en längre tid använda en violoncell byggd i Neapel 1741 av den berömde instrumentmakaren Gennaro Gagliano.

Årets Jan Wallanderpristagare utsågs med juryns motivering:

Med en bländande virtuositet och fantasifull gestaltning är cellisten Fred Lindberg vinnare av Jan Wallander-priset 2020.

Hör juryn berätta om Fred Lindbergs spel:

Om priset

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Priset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

En musiker uttrycker sig genom sitt instrument. Genom att använda ett förstklassigt instrument kan en musiker nå längre i sin gestaltning - instrumentet svarar känsligt på de finaste impulser och bidrar med sin klangskönhet till uttryckets rikedom.

Genom Jan Wallanderpriset hoppas vi kunna ge fler unga möjligheten att få disponera och nyttja ett förstklassigt instrument under en längre tid. Priset har fått sitt namn från Handelsbanken tidigare vd och ordförande, Jan Wallander. Instrumenten som vinnarna förfogar över, ingår i samlingen Handelsbanken Classic Instruments.

Instrumentmakare Paul Barter berättar om prisinstrumentet, Gennaro Gaglianos cello:

Ansökan och utdelning

Information om ansökningsvillkor och ansökningsblanketter publiceras på hösten. Runt vårdagjämningen följande år offentliggörs vinnaren och prisutdelning sker vid en högtidlig prisceremoni på KMH. Undantag kommer att ske för 2020 års utdelning då prisceremonin istället kommer att ske vid ett senare tillfälle som en följd av det rådande coronautbrottet.

Tidigare pristagare av Jan Wallanderpriset

Priset delades ut första gången 2010 till Daniel Migdal, sedan dess har det tilldelats:

  • 2019 – Carl Vallin
  • 2018 – Julia Biegniewska
  • 2017 – Victoria Stjerna
  • 2016 – Charlotta Grahn Wetter
  • 2015 – Josef Karnebäck
  • 2014 – Joel Lyssarides
  • 2013 – Tomas Lundström
  • 2012 – Sofia Hansen
  • 2011 – Oscar Treitler

Relaterad kontakt