I år fyller vi 250 år – det vill vi fira med dig

Låt livet svänga. Ja för det gör ju det, upp och ner och hit och dit. Genom lyckorus, sorg, framgång och utmaningar.

Men hur det än svänger så finns musiken där. Och fångar upp, tröstar och peppar. Framkallar minnen och väcker känslor. Hos oss har det svängt i 250 år nu – det ska vi fira.

Länge leve musiken!

Trots att det just nu är ett virus som håller i taktpinnen så kan det aldrig tysta musiken. Under jubileumsåret kommer vi att livesända mängder av konserter och evenemang. Så släpp loss och unna dig nya musikupplevelser. Låt musiken få livet att svänga.

Bäst på musik sedan 1771

250 år av ledande undervisning och forskning inom musik

Kungliga Musikaliska Akademin instiftades av Gustav III redan år 1771. Det är den äldsta nu existerande musikaliska Akademien norr om Alperna.

Målet med akademien var detsamma då som det är idag - att bedriva undervisning och forskning inom musik. Från mitten av 1850-talet utökades undervisningen till att innefatta så gott som alla orkesterns instrument, musiklärare, solister och militärmusiker.

200 år efter instiftningen överfördes huvudmannaskapet för Musikhögskolan i Stockholm till staten, och omformulerades då till det som idag är Kungliga Musikhögskolan. I två och ett halvt sekel har vi lyssnat efter musikens svängningar, och alltid legat i framkant när det kommer till utbildningar inom musik. Hos oss föds morgondagens stjärnor, med 250 års erfarenhet.

Vill du veta mer?

Läs mer om Kungliga Musikaliska Akademiens historia Länk till annan webbplats.