Hederskollegium

År 2000 inrättades ett hederskollegium vid Kungl. Musikhögskolan. Högskolestyrelsen utser ledamöterna.

Att bli utsedd är en hedersbetygelse som en särskilt förtjänt person med stor konstnärlig och pedagogisk inspirationskraft och integritet kan få.

Personer som utses kan ha olika bakgrund och inriktning och tillkännagivandet av utnämningen sker i samband med en ceremoni. Först ut var Birgit Nilsson, och den senaste som fått utnämningen är Staffan Scheja.

Staffan Scheja

Staffan Scheja. Foto: Mira Åkerman.

Staffan Scheja. Foto: Mira Åkerman

Staffan Scheja (1950) började studera piano som åttaåring och gjorde sin debut sex år senare med Herbert Blomstedt och Sveriges Radios Symfoniorkester och senare samma år med Jorma Panula och Stockholms Filharmoniker. Efter studier vid Kungl. Musikhögskolan för professor Gunnar Hallhagen fortsatte han sin utbildning vid Juilliard School of the Performing Arts i New York med studier för Ilona Kabos, Ania Dorfmann samt Guido Agosti.

Efter att ha erhållit högsta pris i den prestigefyllda Busoni-tävlingen 1975 har Staffan Scheja konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle, David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu och många fler. Han har som kammarmusiker gästat ett otal festivaler i bland annat Newport, Verbier, Bergen, Schleswig-Holstein, Helsingfors, Aix-en-Provence, Okinawa samt spelat in en rad olika album. Två av hans inspelningar har belönats med Grammis och 1995 erhöll han medaljen Litteris et Artibus och 2021 förärades Scheja med S:t Eriksmedaljen.

Scheja har verkat som både professor och prorektor vid Kungl. Musikhögskolan och är sedan drygt 30 år ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. Han är grundare och konstnärlig ledare för Gotland Chamber Music Festival som ägt rum sedan 1986.

Lena Willemark

Lena Willemark. Foto: Johan Månsson, cc-by.

Lena Willemark. Foto: Johan Månsson, cc-by.

Lena Willemark (1960) är en av Sveriges mest framgångsrika folkmusiksångare, utbildad på KMH. Hon är uppvuxen i Älvdalen och har blivit känd bland annat för att sjunga på älvdalska och för att på nytt ha lyft fram kulningen som sångform. Dessutom är hon kompositör, arrangör och riksspelman, och trakterar fiol och härjedalspipa med en mycket personlig stil.

Hon är medlem i ett flertal folkmusikgrupper, bland annat Nordan, Frifot och Systerpolskan. Men Lena Willemark är även en genreöverskridare som har framträtt med konstmusik i samarbete med bland annat Karin Rehnqvist och Bo Hansson, och sjungit jazz tillsammans med Nils Lindberg. Sedan 2007 är hon ledamot i Kungl. Musikaliska akademien, och bland priser och utmärkelser kan även fyra Grammisar nämnas.

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt. Foto: Arne Hyckenberg.

Herbert Blomstedt. Foto: Arne Hyckenberg.

Herbert Blomstedt (1927) är en internationellt erkänd dirigent med utbildning från KMH, Uppsala universitet och Juilliard School of Music, på den sistnämnda bland annat under Leonard Bernstein. Han debuterade 1954 med Kungliga filharmonikerna, och har sedan dess framträtt med många av världens stora orkestrar.

Han har gjort stora insatser för att sprida svensk och nordisk musik över världen, och särskilt Berwald, Stenhammar och Nielsen är kompositörer han gärna har lyft fram. Det är främst symfonisk musik som Herbert Blomstedt ägnat sig åt, bara undantagsvis opera och annan musikdramatik.

1965 blev han ledamot i Kungl. Musikaliska akademien, och han har mottagit en hel rad priser och hedersutmärkelser i olika sammanhang. På hans 80-årsdag instiftade Kungl. Musikaliska akademien Herbert Blomstedtstipendiet, som vartannat år delas ut till en ung svensk dirigent.

Anne Sofie von Otter

Ann-Sofie von Otter. Foto: Ewa-Marie Rundquist, cc-by.

Ann-Sofie von Otter. Foto: Ewa-Marie Rundquist, cc-by.

Anne Sofie von Otter (1955) är operasångerska, mezzosopran, utbildad på här på KMH och på Guildhall School of Music and Drama i London. Hon gjorde sin operadebut på Basel-operan 1983 och har sedan dess varit engagerad hos alla stora operahus världen över. Rollen som Oktavian i Strauss opera Rosenkavaljeren har hon sjungit på åtta operahus på tre kontinenter.

På konsertrepertoaren har musik av Mahler, Brahms, Grieg, Schubert, Wolf och Sibelius varit framträdande. Pianisten Bengt Forsberg har varit hennes ackompanjatör framför andra, de har samarbetat sedan 1980. 1993 utsågs Anne Sofie von Otter till i hovsångerska och 2013 vann hon priset Årets klassiska på Grammisgalan.

I albumkatalogen märks även album i popgenren och då samarbetat med Elvis Costello, Benny Andersson och Björn Ulvaeus, och en jazzskiva med pianisten Brad Mehldau.

Benny Andersson

Benny Andersson. Foto: Nicho Södling, cc-by.

Benny Andersson. Foto: Nicho Södling, cc-by.

Benny Andersson (1946) är mest känd som medlem av ABBA och för sitt låtskrivarsamarbete med Björn Ulvaeus, som har fortsatt genom åren. Tillsammans har de producerat en rad framgångsrika musikaler som Chess och Kristina från Duvemåla, samt låtar till ett flertal olika artister.

Han var medlem av Hep Stars på 60-talet, och är idag kapellmästare i Benny Anderssons Orkester. Hans låtregister spänner över många genrer, allt från popschlager och folkmusik till sviter för symfoniorkester och psalmer.

Benny Andersson har under åren fått en lång rad priser, stipendier, utmärkelser och hederstitlar, och sedan 2017 är han också ledamot i KMH:s hederskollegium.

Georg Riedel

Georg Riedel. Foto: Noomi Riedel, cc-by.

George Riedel. Foto: Noomi Riedel, cc-by.

Georg Riedel (1934–2024) kom till Sverige vid 4 års ålder och gick i Stockholms folkskolors sångklasser. Efter att först ha spelat fiol gick han över till att traktera kontrabasen. Han spelade tillsammans med jazzmusiker och jazzgrupper som Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin, Radiobandet, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson med flera.

Efter Jan Johanssons bortgång 1968 tog han över komponerandet av musiken till Astrid Lindgrens filmer. Två av de mest minnesvärda kompositionerna är Du käre lille Snickerbo och Idas sommarvisa. Därefter fortsatte han att skriva musik till barnvisor. Utöver alla Astrid Lindgren-visor tonsatte han Lennart Hellsing (Bananskiva 1976) och Barbro Lindgren och skrev signaturmelodin till TV-serien Alfons Åberg.

Georg Riedel skrev också en del konstmusik, bland annat en opera efter August Strindbergs Hemsöborna till Folkoperan i Stockholm och körmusik, bland annat till texter av Tomas Tranströmer.

Alice Babs Sjöblom

Alice Babs Sjöblom. Foto: Hans-Åke Lerin.

Alice Babs Sjöblom. Foto: Hans-Åke Lerin

Alice Babs Sjöblom (1924-2014) var en av Sveriges mest mångsidiga sångerskor - jazz och schlager blandat med barnvisor, folkmusik och klassiskt. Hon slog igenom med filmen Swing it, magistern 1940 och blev snabbt en symbol för den nya jazzmusiken.

Från 1950-talet turnerade hon tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neumann i jazztrion Swe-Danes. 1958 blev hon den första svenska deltagaren i Eurovisionsschlagerfestivalen.

Alice Babs inledde 1963 ett samarbete med Duke Ellington, främst i hans kyrkokonserter, samtidigt som hon utvecklades som sångerska inom den klassiska repertoaren. Hon har också sjungit tillsammans med bland andra Charlie Norman.

1972 blev Alice Babs Sjöblom hovsångerska. Hon utsågs 1974 till medlem av Kungl. Musikaliska Akademien, och 2006 till sjunde medlem av KMH:s hederskollegium.

George Martin

Georg Martin.

George Martin

George Martin (1926-2016) var en brittisk musikproducent, tonsättare, arrangör och dirigent. Han är mest känd som The Beatles "femte medlem", och var den som stod bakom gruppens sound under det senare 60-talet då de experimenterade och utvecklade sin tidigare stil med bland annat stämsång och klassiska orkesterinstrument.

George Martin turnerade även med orkesterversioner av samma musik, däribland med Malmö Symfoniorkester. Han var mycket engagerad i KMH:s konstnärliga och pedagogiska arbete, till exempel utvecklingen av en framtida musikproducentutbildning.

Bengt-Arne Wallin

Bengt-Arne Wallin. Foto: Nicolas Notini Wallin.

Bengt-Arne Wallin. Foto: Nicolas Notini Wallin

Bengt-Arne Wallin (1926-2015) var jazzmusiker, kompositör, arrangör och trumpetare. Han har många film-, teater-, radio- och skivproduktioner bakom sig där han verkat i olika sammanhang. Han var även verksam som pedagog vid KMH inom jazz-utbildningen.

Under 50- och 60-talet var han med i Arne Domnérus Nalenband som solist och i Radiobandet knutet till SR under ledning av Harry Arnold. Denna tid var händelserik för utvecklingen inom jazzen. Bengt-Arne Wallin medverkade till att öppna upp jazzen till andra genrer, bland annat genom att hantera folkmusik och jazz på ett nyskapande sätt.

Endre Wolf

Endre Wolf. Foto: Sydsvenskan, arkivfoto.

Endre Wolf. Foto: Sydsvenskan, arkivfoto

Endre Wolf (1913-2011) var en svensk violinist med ungerskt ursprung och en av de främsta i sin generations i landet. Som pedagog och professor hade han en lång lärargärning bakom sig vid Edsbergs Musikinstitut. Han hade haft stor betydelse för kammarmusikutbildningen där och för skolan.

Endre Wolf har även varit aktiv i Malmö, Köpenhamn, Manchester och Ungern. Han har dessutom bedrivit en omfattande konserterande verksamhet med en vid repertoar i form av turnéer i Norden och i Europa. Han spelade också i Wolfkvartetten.

Eric Ericson

Eric Ericson. Foto: Peter Lydén/ Scanpix.

Eric Ericson. Foto: Peter Lydén/ Scanpix

Eric Ericson (1918-2013) var världsledande körledare och körpedagog som studerat vid Kungl. Musikhögskolan, och under lång tid också verkat här som lärare i kördirigering. Han uppträdde i radio och TV och gjorde en rad skivinspelningar och världsomfattande turnéer vilket gjorde honom känd som en av sin tids främsta körkonstnärer.

Eric Ericson engagerade sig både i att skapa elitensembler och i att verka för den allmänna körverksamheten. Han hade en mycket stor bredd i sin verksamhet och i sin repertoar och har betytt mycket för körlivet, som i Sverige är mycket omfattande.

Isaac Stern

Isaac Stern. Foto: Bogaerts, Rob / Anefo, cc-by-sa

Isaac Stern. Foto: Bogaerts, Rob / Anefo, cc-by-sa

Isaac Stern (1920-2001) var en rysk-amerikansk violinist och kammarmusiker som studerade vid konservatoriet i San Fransisco redan som barn. Bland annat genom sina turnéer runt om i världen blev han känd för sitt vitala och uttrycksfulla spel mot bakgrund av en fulländad teknik och en säker stilkänsla.

Isaac Stern ansåg det mycket viktigt att inspirera unga musiker och var aktiv i detta arbete. I samband med att han fick Polarpriset gästade han Kungl. Musikhögskolan för att möta studenterna där. Han engagerade sig också i att sprida musik genom att bevara och utveckla platser där musik kan spelas.

Birgit Nilsson

Birgit Nilsson. Foto: Lars Rosengren.

Birgit Nilsson. Foto: Lars Rosengren.

Birgit Nilsson (1918-2005) var operasångerska, sopran, och var student vid Kungl. Musikhögskolan. Hon debuterade 1946 som Agathe i Friskytten och blev därefter internationellt känd bland annat genom sin roll som Lady Macbeth.

Hn sjöng i flera ledande roller i Bayreuth, till exempel rollen som Elsa i Lohengrin och var även ledande wagnerartist i Wien. Därefter uppträdde hon bland annat i Rom och på Metropolitan i New York.

Under en lång tid betraktades Birgit Nilsson som den största högdramatiska sopranen. Med sin röst och teknik tillsammans med stark scenisk närvaro, förde hon ut Sverige och sången på den internationella arenan.

Relaterad kontakt