Forskarveckan på KMH
Under tre dagar får ni möta och lyssna på våra forskare och doktorander på KMH som presenterar pågående forskning, forskningsprojekt och nya idéer till samarbeten.
När: 18–20 november 2024
Var: Kungl. Musikhögskolan
Forskarveckan på KMH arrangeras i november varje år. Vi bjuder in till ett program där pågående forskning inom musik presenteras i många olika format och utvecklingsstadier.
Upplev bredden och mångfalden i forskningen som bedrivs vid KMH. Tillsammans skapar vi en mötesplats för att främja erfarenhetsutbyten, kunskapsutveckling och samarbetsmöjligheter.
Veckan innehåller också en programpunkt med fokus på samarbetsmöjligheter, KMH X-day, då KMH bjuder in organisationer, företag och kulturinstitutioner att möta mastersstudenter, doktorander och forskare på KMH.
Program för Forskarveckan
Måndag 18 november 2024
Plats: Nathan Milsteinsalen, KMH
Moderator: Kim Hedås, professor, KMH
Boka biljett för att säkra din plats Länk till annan webbplats.
13.15 Invigning
Per-Henrik Holgersson, rektor
13.30 Forskningspresentationer
Korta presentationer från forskare och doktorander på KMH.
Moderator: Kim Hedås, professor, KMH
Sonifiering av rörelse som ett kreativt gränssnitt i svensk folkmusik
Olof Misgeld, lektor, KMH
I denna forskning utforskas svensk folkmusik och dans genom att liveframträdanden förenas med digital teknik. Med hjälp av motion capture (Mocap) spelas musikers och dansares rörelser in och sonifieras – omvandlas till ljud. Ett webbverktyg för danssonifiering möjliggör interaktion med digitala ljud, blandar förinspelade element med livemusik. Forskningen överbryggar tradition och innovation och skapar nya konstnärliga uttryck genom att integrera ljud och rörelse.
Denna presentation ges på engelska.
Forskning i musikterapi på KMH 2024-2025
Fil. dr Ann-Sofie Paulander, Lektor i musikterapi
På KMH pågår för närvarande fyra projekt inom ämnet musikterapi:
- Musik i barnsjukhusvården. Kan musik främja delaktighet, engagemang och välbefinnande hos barn, familjer och vårdpersonal?
- Musikterapi, EEG och maskininlärning vid smärta. Kan ML/AI algoritmer differentiera mönster i EEG data som korrelerar med smärtupplevelser med musik?
- Musikterapi vid Orofacial smärta. Studien undersöker behandlingseffekt har musikterapi vid akut experimentellt inducerad orofacial myalgi.
- Hemtjänstpersonals kör. Vårdpersonals deltagande i kör som metod för kompetensutveckling.
Bodies as ears - speculations on acoustosomatics
Hara Alonso, Researcher - composer, KMH
Martin Sonderkamp, Professor in choreography, SKH
Projektet Bodies as ears - speculations on acoustosomatics undersöker praxis för att lyssna på ljud, plats, kropp, minne och fantasi och dess potential att fungera som en performativ plats för sonisk, kinetisk och proprioceptiv immersion. Den utforskar de konstnärliga möjligheterna att skapa samförfattade lyssningsbaserade performancesituationer med hjälp av en transdisciplinär konstnärlig forskningspraktik mellan dans- och ljudkonstnärer, koreografer och kompositörer.
Denna presentation ges på engelska.
14.15 Paus 25 minuter
14.40 Forskningspresentationer
Eric Ericson - musikalisk kunskapsutveckling
Cecilia Rydinger, professor
Pia Bygdéus, universitetslektor
Per-Henrik Holgersson, rektor
Vi presenterar tillsammans ett utkast ur pågående bokprojekt samt en påbörjad forskningsartikel om kördirigenten professor Eric Ericson.
Den fritt improviserade musikens ”improvisatoriskhet”: En interkulturell lyssningsstudie.
Erkki Huovinen, Professor, KMH
Studien adresserar sambandet mellan musikens strukturella egenskaper och lyssnares estetiska bedömningar, å ena sidan, och deras tendens att förstå musiken som improviserad, å andra sidan. Musikstudenter i fyra olika länder fick skatta olika estetiska egenskaper hos musik som faktiskt var fritt improviserad, vilket deltagarna dock inte visste. Det visade sig att deltagarnas tendens att bedöma musiken som improviserad hade ett samband med instrumentationen och musikens textur.
Praktiknära forskningsprojekt vid Kulturamas musikgymnaisium
Susanna Leijonhufvud, lektor i musikpedagogik, KMH
Under 2022–2024 har tre olika praktiknära forskningsprojekt bedrivits vid Kulturamas gymnasium, estetiska programmet med inriktning mot musik. Projekten har varit en del av ULF-samarbetet. Denna presentation går in på formerna kring hur dessa projekt har skapats, designats, bedrivits och nu slutligen – hur de resultaten presenteras och sprids. De tre Kulturama-projekten presenteras också helt kort: agil organisation, elevers egna arbete med övning och skapande, elevernas inre recensent.
AMIS - Konstnärliga samskapande metoder för innovation och hållbarhet
Klas Nevrin, lektor, KMH
Thomas Arctaedius, adj. professor, KMH
AMIS är ett nytt tvärdisciplinärt forskningsprojekt finansierat av KK-stiftelsen. Projektet för samman konstnärer, konstnärliga forskare och innovationsforskare för att tillsammans med näringslivspartners Scania, Postnord och Implement utforska hur konstnärliga metoder kan användas för att främja tvärdisciplinärt och samskapande arbete med innovation och hållbarhet. Det bygger vidare på resultaten från det konstnärliga forskningsprojektet Musik i Oordning (2016-2019), med fokus på improvisationsmetoders förankring i “generativ vaghet” och “produktiv oordning”.
15.45 Paus 15 minuter
16.00 Panelsamtal
Tvärdisciplinära former av forskningssamarbete mellan konstnärliga högskolor och externa partners
Klas Nevrin, lektor KMH
Thomas Arctaedius, adj. professor KMH
Nina Bozic, innovationsforskare RISE
Tinna Joné, lektor Film och media, Stockholms Konstnärliga Högskola
Jenny Althoff, prorektor och lektor i design, Konstfack
Detta panelsamtal bygger på teman för forskningsprojektet AMIS. Vi diskuterar möjligheter och utmaningar när man arbetar i transdisciplinära format mellan en konstnärlig högskola och externa partners och hur detta kan stärka både konstnärlig forskning och inbjuda till att konstnärliga praktiker påverkar förändringar i andra fält.
16.45 Forskningspresentationer
Vi komponerar oss fram!
Joakim Anterot, lektor, KMH
Daniel Berg, professor, KMH
Vi söker i historien och finner framtiden. Slagverksensemble, i klassisk variant, har funnits ca 100 år tillbaka i historien. Vad har hänt? Vad betydde Bartok, Cage eller Kroumata för utvecklingen och framför allt vart är vi på väg? Genom ett samarbete med Norges Musikhögskola och University of North Texas, med ensemblen och i fokus, studerar vi historien och genom komponerandet letar vi oss in i framtiden.
17.00 Mingel i foajén
17.30 Lecture recital i Lilla Salen
Musikinstrument för hela publken med hjälp av smartphones
Hans Lindetorp, PhD in Sound and Music Computing. KMH
I denna föreläsning presenterar jag de tekniska lösningar som bidrar till en plattform där det är relativt enkelt att bygga inkluderande smartphone-instrument som fungerar på både en liten och stor publik. Föreläsningen inkluderar också ett framförande där alla i rummet bidrar till det konstnärliga uttrycket i ett improvisationsbaserat stycke genom att interagera med sina smartphones.
Denna presentation ges på engelska.
Unfinding i elektronisk musik
Austin Franklin, post doc
Ta del av pågående forskning, ett verktyg för att sortera tiotusentals ljudfiler på en lokal enhet. Jag ska prata om utmaningarna med att bygga ett verktyg som möjliggör personalisering och visa hur det också kan användas som ett slags musikinstrument.
Denna presentation ges på engelska.
Tisdag 19 november 2024
Plats: Nathan Milsteinsalen, KMH
Moderatorer: Hans Lindetorp, Adjunkt musik- och medieproduktion, KMH och Erkki Huovinen, professor, KMH
Boka biljett för att säkra din plats Länk till annan webbplats.
10.00 KMH X-day
Välkommen! Introduktion till dagen
Moderator: Hans Lindetorp. adjunkt musik- och medieproduktion, KMH
Konstnärliga exjobb och interdisciplinära samarbeten på KMH
Emilie Lidgard, samverkansledare
Konstnärliga exjobb är en metod för samarbeten mellan externa parter och masterstudenter på KMH. Vi berättar om möjligheter och konkreta verktyg för dig som vill samarbeta inom ramen för ditt självständiga arbete på masternivå. Du får också höra om andra samarbetsmetoder med externa parter för studenter, forskare och doktorander på KMH.
Tekniska Museet - Att skapa upplevelser med ljud och musik
Jesper Wallerborg, Tech lead
Jesper Wallerborg berättar om Tekniska Museet som en plats som ger möjlighet att utforska hur utställningar och innehåll kan förmedlas, förstärkas och förvandlas när ljud och musik blir en del av upplevelsen. Tekniska Museet söker samarbeten inom områden som rör sig i skärningen konst, kultur och teknik, vetenskap. Just nu är samarbeten särskilt kopplade till Wisdome Stockholm, ett visualiseringscenter där det finns möjlighet att skapa omslutande audiovisuella verk.
The Cell, en ny life science scen där konst möter vetenskap
Samira Bouabana, Verksamhetsledare
The Cell är Tekniska museets nya filial i Hagastaden. Här blir vetenskap levande och begriplig genom utställningar, konst, upplevelser och samtal. Tillsammans med KMH vill The Cell utforska hur utställningar och innehåll kan förvandlas när ljud och musik blir en del av upplevelsen. Det första året fokuserar vi på temat existens, där konst, kultur och humaniora belyser och problematiserar naturvetenskaplig och teknisk forskning. The Cell utmanar tankesätt, väcker frågor och vrider och vänder på svar.
Studentpresentation
Louisa Palmi Danielsson, masterstudent i elektroakustisk komposition, KMH
House of ELIAS - Adaptiv musik för en adaptiv värld
Kristofer Eng. CEO, Composer
Företaget House of Elias jobbar främst med adaptiv musik och ljuddesign till spelprojekt. Detta görs med den egenutvecklade mjukvaran Elias som har använts i ett 70-tal spelprojekt genom åren. Det senaste året har House of ELIAS även jobbat i bilindustrin och Eurovision. Många områden har ett stort behov av adaptiv musik idag och det ger möjlighet att vara innovativ. Vad kan hända med mjukvaran från House of ELIAS i händerna på studenter på KMH?
Interaktion och upplevelse med Västmanlandsmusiken
Jan-Erik Sahlberg, Direktör
Västmanlandsmusiken driver Västerås Sinfonietta, Västerås konserthus och regional musik och dans i Västmanland. Där finns intresse av att samarbeta kring nya idéer och utforskande projekt inom ljud och musik. Det kan handla om rummet, formen och innehållet. Hur kan till exempel orkesterformen utvecklas? På vilka sätt kan möten mellan teknik och musik ske där det ges plats åt båda områdena?
Studentpresentation
Júlia Mariann Deák, masterstudent i klassisk musik, flöjt
ShareMusic & Performing Arts - Tvärkonstnärlig samverkan för inkludering.
Sophia Alexandersson, Verksamhetschef och konstnärlig ledare på ShareMusic & Performing Art
Samverkansmöjligheter med ShareMusic & Performing Arts innefattar bland annat musikteknologi som verktyg för inkludering, tvärkonstnärliga processer där musikteknologi ingår, utveckling och beforskning av vår Remote Performance Platform samt kommunikation och samskapande i traditionellt och icke traditionellt musikutövande.
11.30 Tack för idag!
11.30 Paus
13.00 Forskningspresentationer
Välkomna!
Moderator: Erkki Huovinen, professor, KMH
Inledning med dagen tanke
Erkki Huovinen, professor, KMH
Sexualitet, samtycke och relation i musikaliskt skapande på högstadiet
Mikael Persson, lektor, KMH
Jonas Asplund, doktorand musikpedagogik
Felix Unsöld, musiklärare
Eva Åkerhielm, musiklärare
I projektet har musikaliskt digitalt skapande i två årskurs 9 studerats med utgångspunkt i hur kunskapsområdet Sexualitet, Samtycke och Relationer (SSR) kan relateras till just musikaliskt skapande. Resultaten påvisar bland annat hur elevers tidigare erfarenheter, bedömningskultur, etablerade genrekonventioner, strukturer inom digitala appar samtliga påverkar vilka förutsättningar eleverna får att positionera(s) som kompositörer och därigenom bearbeta och uttrycka sig själv genom sin musik.
Preferens av bildstyrning i audiovisuella tolkningar av C. Debussys pianoverk, Bilder, Bok I och II.
Johan Fröst, lektor, KMH
”MAS - Music As Script'' är ett projekt som syftar till att utveckla en metod för att förstärka och fördjupa publikens musikupplevelse samt öka deras tillgänglighet till musik. Detta uppnås genom att utnyttja cross-modalitet mellan att höra och att se för att belysa musikalisk berättelse, händelser, arkitektur och form. Två beteendevetenskapliga studier har gjorts i samband med MAS. I denna presentation presenteras resultaten av en studie som rör preferensen för bildlig riktning i kombination med musikaliska fraser. Resultatet skulle kunna användas som ett verktyg för att anpassa, forma och förfina de visuella tolkningarna för att passa en viss målgrupp.
Denna presentation ges på engelska.
Med fokus på texterna – Det innovativa användandet av ”Bad English” i svensk populärmusik
David Thyrén, lektor i musikvetenskap
Jan-Olof Gullö, professor i musikproduktion
Gary Bromham, research assistant, Queen Mary University of London
Vi utforskar innovativ användning av engelskspråkiga texter i populära låtar från Sverige. Vår forskningsfråga är: Vilka är de viktigaste framgångskriterierna för innovativ användning av ”Bad English” i svensk populärmusik? Resultaten indikerar att låtskrivare prioriterar hur texterna passar melodin och klingar fonetiskt framför deras korrekta grammatiska och syntaktiska strukturer. Detta kan låta charmigt men också lite exotiskt och udda. Även om texterna inte är strikt felaktiga, kan de verka offbeat och understundom till och med innovativt nyskapande.
Denna presentation ges på engelska.
Studie i strategier inom jazzimprovisation med stöd i stimulated recall
Torbjörn Gulz, lektor, KMH
Jag presenterar delresultat från mina doktorandstudier om strategier för jazzimprovisation, baserade på en pilotstudie genomförd med jazzstudenter. Metoden används nu för att analysera professionella jazzmusiker. I studioinspelningar spelar jag och en medmusiker till ett backingtrack med bas och trummor. Medmusikerns prestation transkriberas noggrant och kombineras med musik och notbild i en video, som används vid stimulated recall. Här presenteras resultat från de tre senaste inspelningarna.
14.15 Paus
14.30 Forskningspresentationer
Utprövning av Change Laboratory för att utveckla musikundervisningen i anpassad grundskola – nytt forskningsprojekt
Anna Backman Bister, lektor, KMH
Viveca Lindberg, professor
Diana Berthén, dr
Musikundervisningen i anpassad grundskola för elever med intellektuell funktionsnedsättning (IF) sköts huvudsakligen av lärare som saknar behörighet. Skolformen har haft fokus på omsorg istället för kunskapsutveckling. Projektet, baserat på verksamhetsteori och Change Laboratory (CL), syftar till att tillsammans med musiklärare utveckla och pröva en modell för kunskapsutvecklande musikundervisning i anpassade grundskolan.
Dagens ekosystem för folksång; kulningkurser inom högre musikutbildning i folkmusik
Susanne Rosenberg, professor, KMH
Kulning, ett kraftfullt vokalt arbetsredskap på fäboden är idag också ett konstnärligt uttryck. På KMH, ges sedan 2004 fristående kurs i kulning, som attraherar hundratals sökande med varierande bakgrund och förkunskaper. Vilka går dessa kurser, och varför? Vilken roll spelar kurserna, baserade på både konstnärlig, pedagogisk och vetenskaplig forskning, för kulningens plats i dagens musiksamhälle? Del av en större pågående forskningsprojekt kring Folkmusik och HME.
Digital Music Production with ‘Analogue’ Attitude. Exploring the Impact of Overchoice
Jason Woolley
Juhani Hemmilä
I denna forskningsstudie har Juhani Hemmilä (KMH) tillsammans med Jason Woolley (Wrexham University, UK) undersökt vilken inverkan konceptet "overchoice" har på musikproduktionsstudenter. Hur skiljer sig deras arbetssätt när de får möjlighet att välja mellan ett arbetsflöde med begränsningar jämfört med när de får välja fritt bland de verktyg de har till sitt förfogande? Detta arbete presenterades på konferensen Innovation in Music i Oslo i juni, och en utökad studie kommer att publiceras.
15.45 Paus 15 min
16.00 Lecture recital
1800-talets salong, det skapande rummet
Anna Paradiso Laurin, PhD, KMH
Dan Laurin, professor, KMH
Gäst: Kristina Hammarström, mezzosopran
Musiken för de privata svenska salongerna mellan 1780 – 1860 som komponerades av eller för kvinnor har ignorerats av senare generationers musiker och musikologer. Dock var det i salongerna, med sina konstnärliga salongsvärdinnor, som en stor del av den musikaliska utvecklingen i Europa ägde rum. I ett samhälle där kvinnor inte kunde uttrycka sig fritt blev salongen en unik scen för deras konstnärlighet och personliga utveckling. En av personerna som publicerade musik för salongen var Olof Åhlström.
16.30 Panelsamtal
Tvärvetenskapliga förhållningssätt till neurodiversitet inom musik och utbildning
Anna Backman Bister
Eva Bojner Horwitz
Jonatan Lindner
Kaja Korošec
Klas Nevrin
Paneldiskussionen fokuserar skärningspunkten mellan neurodiversitet och musik, där speciellt empowerment, välbefinnande och utbildning lyfts in i ett framtida perspektiv. När vår förståelse för neurodiversitet växer är det viktigt att etablera robusta etiska ramar och anpassa våra utbildningsmetoder för att stödja utvecklingen av alla elever. Detta samtal syftar till att främja tvärvetenskapligt samarbete och bidra till den framväxande diskussionen om neurodiversitet inom musikområdet.
17.30 Tack för idag!
Onsdag 20 november 2024
Plats: Nathan Milsteinsalen, KMH
Moderator: Hans Lindetorp, adjunkt musik- och medieproduktion, KMH
Boka biljett för att säkra din plats Länk till annan webbplats.
10.00 Inledning med dagens tanke
Dagens tanke
Representant forskningsrådet: Hans Lindetorp, adjunkt musik- och medieproduktion, KMH
10.15 Forskningspresentationer
Bedömning av konstnärlig kvalitet vid provspelning
Joakim Anterot, lektor
Annika Falthin, lektor, tf akademichef
I en pågående studie undersöks hur kvalitetskriterier tar sig uttryck i bedömningssituationer vid provspelningssituationer för anställning som slagverkare i professionella orkestrar. För att söka efterlikna anställningsprocessen har vi iscensatt bedömningssituationer där professionella slagverkare lyssnar på ett antal inspelningar av ”sökanden”. Därefter rangordnar och resonerar deltagarna om vilka kvaliteter som framträder. Vid presentationen redogör vi för metod och några preliminära resultat.
Preludier inför Nobel på KMH - Berikande lärandemiljöer med Kunskapskonserter. Koncept, ursprung och syfte.
Eva Bojner Horwitz , professor, KMH
David Thyrén, lektor i musikvetenskap, KMH
Data från fem Preludier inför Nobel på KMH kommer att presenteras. Dessa kunskapskonserter engagerar livemusiker och forskare som samskapar föreställningar relaterade till olika samhällsfrågor.
Denna presentation ges på engelska.
Back to the future!
George Kentros, professor, KMH
Från 2021-2023 arbetade fyra forskare (George Kentros, Rei Nakamura, Ida Lundén och Mattias Petersson) med Vetenskapsrådsprojektet Back to the Future! som handlade om huruvida nutida konst- och musiktankegångar skulle kunna appliceras för att berika framförandepraxis av historiska musikverk. George Kentros kommer här att presentera resultat av projektet samt reflektera kring projektets metoder och eventuell relevans.
Utforska innovativa tillvägagångssätt med mikrofoner i musikproduktion
J-O Gullö, PhD, Professor
Gary Bromham, PhD, Senior Lecturer
Håkan Lindberg, VD och produktutvecklare på mikrofonen.se
I det här projektet utforskas avancerade innovativa metoder för musikproduktion med hjälp av mikrofoner. Den kategoriserar innovationer inom mikrofonanvändning i två huvudområden: förbättringar i mikrofonkonstruktionen och kreativt utnyttjande av mikrofoner. Dessutom undersöker projektet grundligt innovationer i utrustning som används tillsammans med mikrofoner och tekniker för att bearbeta inspelat material med hjälp av moduleringsmjukvara. Flera delstudier har genomförts för att analysera exempel inom dessa fyra kategorier.
Denna presentation ges på engelska.
11.30 Paus
11.45 Panelsamtal
Medverkande: Lärare vid KMH, samtalet leds av J-O Gullö
Varje år deltar många av våra forskande lärare i olika konferenser, både i Sverige och internationellt. Under detta rundabordsseminarium kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter och insikter vi fått genom att delta i olika konferenser och ta del av andras forskning. Det är alltså inte vår egen forskning som står i centrum för detta seminarium. Alla som har något angeläget att bidra med är välkomna att hålla en kort presentation. Ämnen kan vara framtida trender, intressanta aktuella forskningsrön, metodutveckling eller ny intressant litteratur. Eller kanske att tipsa andra om kommande intressanta konferenser eller seminarier. Varmt välkomna!