Kakor

En kaka (cookie) är en liten textfil. När du gör ett besök på en webbplats, kan den begära att få spara filer på din dator. Kakor är inte aktiva filer, och de kan alltså inte sprida virus till eller spåra innehåll på din dator. KMH har valt att inte skapa en separat funktion för aktivt samtycke till användning av kakor.

Från och med 1 juli 2011 ska myndigheter se till att användare samtycker till den hantering av kakor som sker på deras webbplatser. Den ansvariga myndigheten Post- och telestyrelsen, PTS, har inte beskrivit hur samtycket ska gå till eller fungera.

Kungl. Musikhögskolan har valt att inte skapa någon funktion för aktivt samtycke. Istället tillämpar vi principen att du själv stänger av webbläsarens funktion för lagring av kakor om du inte samtycker till lagring på din dator.

KMH använder kakor bland annat för att få statistik över hur webbplatsen används, och för att erbjuda möjligheter att dela innehållet.

Besöksstatistik

För att få ett bra underlag för arbete med förbättringar och för att förstå hur en webbplats används behöver vi samla in statistik om varje besök. Via kakor från verktyget Google Analytics kan vi få uppgifter om antalet besök, hur länge besöken i varar i genomsnitt och hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.

Läs mer om kakor för Google Analyticslänk till annan webbplats (engelska)

Inloggning

På kmh.se används sessionskakor (JSESSIONID) för de delar av webbplatsen som kräver inloggning för att identifiera inloggade användare och ge korrekta behörigheter. Det berör endast de som arbetar redaktionellt med webbplatsen.

Att inte acceptera kakor

Om du inte accepterar att kakor används kan du göra inställningar i din webbläsares säkerhetsinställningar. Du kan välja att antingen inte ta emot några kakor alls, eller att få en fråga varje gång en webbplats försöker placera en kaka på din dator.

I webbläsaren kan du också radera tidigare lagrade kakor. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Relaterad kontakt