Vår forskning
På KMH finns en interdisciplinär forskningsmiljö som består av två inriktningar; musik och musikpedagogik. En av flera gemensamma nämnare är musikers och pedagogers expertis.
KMH:s forskning värnar om ett konstnärligt bildningsperspektiv som strävar efter ett starkt och fritt musik- och kulturliv samt utveckling av skolvärlden. Utöver gestaltande och pedagogiska aspekter av musikforskning främjar miljön utvecklingen av nyskapande metoder och teorier. Med hjälp av en mängd olika samverkansytor mot organisationer, näringsliv, myndigheter, skolor med mera, främjas spridningen av KMH:s forskningsresultat. Detta ger i sin tur upphov till nya samverkansprojekt.
Tack vare forskarutbildningssamarbeten med Kungl. Tekniska högskolan (KTH), Lunds universitet (LU) och Karolinska Institutet (KI) har en livaktig miljö för forskare och doktorander i musik och musikpedagogik på KMH etablerats som också stärker den interdisciplinära aspekten av forskningsmiljön.
Forskning i musik på KMH
I ämnet musik bedrivs konstnärlig forskning, men även vetenskaplig forskning där musikalisk praktik utgör en viktig del av metoden förekommer på KMH. Konstnärlig forskning i musik ger musikern – i bred mening – möjlighet att utifrån sin speciella kompetens bedriva forskning vars resultat kan berika musiklivet såväl som angränsande discipliner. Forskningen kan till exempel röra interpretation och uppförandepraxis, improvisation, komposition, interaktivitet, människa-maskininteraktion och många andra fält.
Forskning i musikpedagogik på KMH
Forskningsämnet musikpedagogik härstammar från tvärsnittet mellan musikvetenskap och pedagogik. Inom musikpedagogik studeras musikalisk kunskap och musikaliskt lärande i alla dess olika former. Ämnet är tvärvetenskapligt till sin natur och anknyter till teorier och metoder från fält som psykologi, sociologi, historia, filosofi, etnologi och media- och kommunikationsvetenskap.
Forskningen kan till exempel ta musikpedagogiska perspektiv på:
- musikalisk upplevelse, erfarenhet, meningsskapande,
- musikalisk interaktion,
- musikalisk kreativitet,
- musikalisk expertis,
- hälsa och välbefinnande,
- musik i olika lärande- och undervisningsmiljöer,
- musik i olika samhälleliga miljöer och kulturella sammanhang.