Bild på Lilla salen där det ligger ballonger på golvet.

Foto: Janna Holmstedt

Klas Nevrin

Klas Nevrin är musiker, kompositör och lektor i improvisation vid KMH. Med en bred konstnärlig och akademisk bakgrund undervisar han i improvisation, kreativt lyssnande och konstnärlig forskning, samt handleder examensprojekt på masternivå.

Om forskaren

Klas Nevrin är musiker, kompositör och pedagog med en bred konstnärlig och akademisk bakgrund. Han spelar bland annat akustiskt piano, keyboards, live-elektronik och handtrummor. På KMH undervisar han i improvisation, både individuellt och i ensemble, samt i komposition. Han har även kurser i kreativt lyssnande, handleder examensprojekt på masternivå och undervisar i konstnärlig forskning.

Utöver musiken har Nevrin studerat religionshistoria, indologi och filosofi, och har även bedrivit forskarstudier om yoga. Han brinner för att utveckla kollektiva praktiker som sammanför konstnärliga, processfilosofiska, pedagogiska, aktivistiska och dekoloniala perspektiv - med inspiration av t ex Erin Manning, Brian Massumi, Isabelle Stengers, Rosi Braidotti, Donna Haraway, Alfred North Whitehead och Gilles Deleuze.

Forskningsbeskrivning

Nevrins konstnärliga forskning undersöker lyssning, tvärdisciplinärt samskapande och improvisation, och inkluderar samarbeten med konstnärer från t ex bildkonst, dans och performance. Han intresserar sig särskilt för hur experimentell konst och lyssningspraktiker kan bidra till mikropolitiskt samhällsförändrande processer. Detta kopplar i sin tur till forskning kring neurodiversitet och dekolonialitet, samt till feministiska teoribildningar om ansvar och gensvar. Nevrin undersöker även hur affektiva och relationella aspekter kan ge nya perspektiv på konstnärlig praktik och erfarenhet

Forskningsprojektet AMIS

Nevrin är projektledare för forskningsprojektet AMIS (2024-2026), som undersöker hur konstnärliga metoder kan tillämpas utanför konstvärlden för att bidra till innovation och hållbar samhällsutveckling. Projektet bygger vidare på resultaten från det tidigare forskningsprojektet Musik i Oordning (2016–2019) och utforskar improvisation och samskapande i relation till systemisk förändring.

Relaterad kontakt