Susanna Leijonhufvud

Susanna Leijonhufvud är lektor i musikpedagogik vid Kungl. Musikhögskolan. Hennes forskning rör musikaliskt lärande i såväl historiska som samtida utbildningskontexter, med fokus på relationen mellan forskning och musikpedagogisk praktik

Om forskaren

Susanna Leijonhufvud är lektor i musikpedagogik vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), där hon undervisar i musikdidaktik, forskningsmetodik och vetenskapliga metoder. Hon är utbildad lärare med många års erfarenhet av undervisning i musik och matematik på grundskole- och gymnasienivå. Utöver klassrumsundervisning har hon arbetat med körverksamhet, arrangering, ljudteknik och rytmik för små barn.

Hösten 2025 tillträder Susanna Leijonhufvud som programansvarig för det nya masterprogrammet i musikpedagogik vid Kungl. Musikhögskolan (KMH). Hon leder också projektet kring KMH:s jubileumsdoktorander, finansierat av KK-stiftelsen, där två doktorander i musikpedagogik knyts till seminarieserien "Kontrapunkt" inom MusikNAVet – en satsning som syftar till att skapa utbyte mellan forskning och musikpedagogisk praktik.

Leijonhufvud disputerade 2018 vid Musikhögskolan i Piteå med avhandlingen "Liquid Streaming – the Spotify Way to Music", efter att tidigare ha skrivit licentiatavhandlingen "Sångupplevelse – en klingande bekräftelse på min existens i världen" vid KMH (2011). Hon är ledamot i KMH:s forsknings- och utbildningsnämnd och ersättare i Etikprövningsnämnden för perioden 2024–2027. Hon har också varit styrelseledamot i forskningsnätverket MIRAC, som arrangerar konferenser där akademi och musikbransch möts.

År 2021 tilldelades hon Bernadotteprogrammets stipendium av Kungl. Musikaliska Akademien.

Forskningsbeskrivning

ULF-projektet – praktiknära forskning i musikpedagogik

Leijonhufvud samarbetar med musiklärare på Kulturamas gymnasium och tidigare med en musiklärare i Eskilstuna kommun. ULF-projektet i Eskilstuna har resulterat i publikationen "A Prima Vista".

ACROSS – musikundervisning via synchronous low-latency teknik

Ett treårigt EU-projekt (2024–2027) som drivs via SMI och undersöker hur barn och ungdomar i skärgårdsmiljöer (Åland och Stockholms skärgård) lär sig musik genom synkron teknikbaserad en-till-en-undervisning.

Musikaliskt lärande vid förra seklet

Med sociologiskt perspektiv undesöker projektet hur professionella musiker lärde sig sitt yrke i en tid då musikundervisning ofta skedde utanför institutionerna.

Musik i Oldtiden

Ett nordiskt tvärvetenskapligt projekt där forntida instrument och akustiska ljudlandskap utforskas av musiker och forskare inom etnologi, arkeologi, komposition, ljudteknik och musikpedagogik (genom det danska initiativet Ears Wide Open).

Evolving Bildung – Spotify som fallstudie

Ett postdoktoralt projekt (2018–2021) vid Musikhögskolan i Piteå (Luleå tekniska universitet), finansierat av Wallenbergstiftelsen. Projektet resulterade i flera internationella publikationer och en populärvetenskaplig antologi, "Explorativ bildning i strömmande medier".

Vejbystrandsgruppen

Ett forskarnätverk som uppstod ur nationella forskarskolan i musikpedagogik 2009–2011 och arbetar för att föra ut forskning till musikpedagogisk praktik. Leijonhufvud var 2021 medredaktör för antologin "Rimdrottningar, rockband och folkmusiker – om deltagande och lärande i musiklivet".

Hon har även utvecklat Skolverkets bedömningsstöd i musik för grundskolan (2012) och är regelbundet verksam som skribent och granskare inom musikpedagogik, konstnärlig forskning och medievetenskap.


Relaterad kontakt