Vinnaren av årets Jan Wallanderpris håller i kontrabasen som han kommer att få använda under de kommande åtta åren.

Hugo Löf får 2024 års Jan Wallanderpris

21-årige Hugo Löf, kontrabasist och student vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), har utsetts till årets mottagare av Jan Wallanderpriset. Under de kommande åtta åren kommer han att få använda en kontrabas tillverkad 1830 i England.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjlighet att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Årets Jan Wallanderpristagare utsågs med motiveringen:

Med en häpnadsväckande virtuositet och fantasifull improvisation är kontrabasisten Hugo Löf en mycket värdig mottagare av årets Jan Wallanderpris.

Det är otroligt roligt att få ta emot det här priset och få möjlighet att få spela på ett sånt här dröminstrument, säger Hugo Löf. Det ger ju ännu mer inspiration till att fortsätta utvecklas som musiker.

Priset kommer att delas ut torsdag den 21 mars under en ceremoni i Kungasalen på KMH i Stockholm. Under årets priskväll kommer publiken att få njuta av fantastisk musik med studenter från KMH och spännande gästartister. Självklart kommer även vinnaren att stå på scen.

Jag kommer att framföra The Chant av Victor Feldman tillsammans med en trio. Räkna med att basen är i fokus, säger Hugo Löf.

Vinnaren utsågs av en internationell jury, i år bestående av de framstående kontrabasisterna Nina de Heney och Hans Backenroth samt Staffan Scheja, professor i piano vid KMH.

Kontrabasisten Martin Sjöstedt är adjunkt på KMH. Han har följt Hugo Löf under flera år och beskriver hans sätt att spela som naturligt men unikt:

Redan från början har Hugo Löf visat att han besitter en exceptionell talang. Kanske en av de mest unika jag någonsin mött på KMH.

Han har en virtuos teknisk briljans som de flesta kontrabasister bara kan drömma om. Dessutom har han en rytmisk uppfattning som är på absolut högsta nivå. Hugo är en musiker som vi kommer höra mycket om på den internationella jazzscenen, säger Martin Sjöstedt.

Jan Wallanderpriset

Jan Wallanderpriset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande Jan Wallander och är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Priset ger unga talanger från musikhögskolorna i Sverige möjligheten att under en längre tid kunna spela på förnämliga instrument.

Den nu aktuella kontrabasen ingår i Handelsbanken Classic Instruments som består av åtta högklassiga instrument. Instrumenten ägs av en stiftelse närstående Handelsbanken.

Läs mer om Jan Wallanderpriset Länk till annan webbplats.

Hugo Löf

Hugo Löf är född 2002 och uppväxt i en musikerfamilj i Piteå. Han började med elbas när han var 10 år och kontrabas har han spelat ända sedan han fick en i julklapp i årskurs sju. Idag läser han kandidatprogrammet i jazz på KMH och tar sin examen under våren.

Hans examensarbete handlar om vad som händer med musiken när basen sätts mer i en solistroll. Under sin examenskonsert framförde han egenskrivet material och standards ur den amerikanska sångboken.

Relaterad kontakt