Tillbaka till sökning

Håkan Björkman

Lektor trombon på Inst. för Klassisk musik

Om mig

Jag är uppvuxen i Arboga och föddes 1969. Det började för mig som så många på 1970-talet med blockflöjt i lågstadiet. Efter att ha börjat med trombone vid 10 års ålder tog resan fart. En vinst i en talangjakt vid nyss fyllda 14 gav möjligheter att studera i Stockholm för John Petersen, den tidigare solotrombonisten i Kungliga Filharmoniska Orkestern.

Jag åkte till USA när jag var 16 och deltog i en längre kurs i Michigan samt erhöll ett antal lektioner i Chicago. Jag började musikerlinjen på KMH i Stockholm direkt efter tjänstgöring i Musikplutonen 1989. 1993 började jag diplomutbildningen och samma år vann jag även provspelningen till jobbet som stämledare i Stockholms Blåsarsymfoniker. Under åren på KMH gick jag även en musikpedagogisk fördjupningskurs i två år parallellt med övriga studier.

1994 spelade jag som solist i med Blåsarsymfonikerna, både i Berwaldhallen och på CD. 1995 var det diplomkonsert med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och framförandet förärades med en belöningsjeton. Året efter blev jag anställd i Kungliga Hovkapellet.

1998 fick jag frågan om att komma som "guest principal" i the Chamber Orchestra of Europe på en turné. Orkestern ville gärna se en fortsättning och alltsedan dess har jag turnerat runtom i världen och varit med på många skivinspelningar med eliten av dirigenter och solister.

2009 utlystes samma plats till Sveriges Radios Symfoniorkester och efter att ha vunnit även den provspelningen är det där mitt huvudsakliga arbete är idag. Genom åren har jag framträtt som solist med alla orkestrar i Stockholm och många svenska kammar- och blåsorkestrar och är alltjämt verksam på kurser, tävlingar och festivaler runtom i världen. Som solist har det blivit framträdande USA, Colombia, England, Tyskland, Österrike, Portugal, Spanien, Holland, Belgien och i Skandinavien.

Jag har vunnit två priser, the Christian Lindberg Solo competition i Valencia och Svenska Dirigent- och Solistpriset. Vidare har det blivit två soloalbum. Jag har fått flera till mig skrivna soloverk, av exempelvis Sven-David Sandström, Christian Lindberg och Niels Martinsen. Sandström uruppfördes i Berwaldhallen i februari 2022 med Daniel Harding på pulten. Vidare är jag en YAMAHA perfoming artist och har utvecklat två instrumentmodeller med dem.

Andra lärosäten jag undervisar på är MOMDU i Västerås och jag har kontinuerligt genom hela min karriär undervisat på ett antal olika högskolor och folkhögskolor.