Susanne Rosenberg

Susanne Rosenberg

Susanne Rosenberg är anställd som professor i folksång på KMH och bedriver forskning inom främst improvisation och metodutveckling inom folksång och folkmusik.

Om forskaren

Susanne Rosenberg är folksångerska samt doktor och professor i folksång på KMH.

Susanne har undervisat i folksång på KMH sedan mitten av 90-talet och har utvecklat metoder för att lära ut folksång, med betoning på att återupptäcka den äldre svenska folksångsstilen och använda den i nya konstnärliga miljöer, i samarbete med samtida tonsättare och regissörer.

Susanne har även turnerat i Europa, Asien och USA med grupper som Rotvälta och Rosenbergs Sjua.

Under åren 2004-2019 var Susanne prefekt vid insitutionen för folkmusik vid KMH och fram tills nyligen konstnärlig/vetenskaplig företrädare för samma institution.

Forskningsbeskrivning

Susanne har genom sin forskning bidragit till att stärka folksångsmiljön i Sverige och internationellt samt hela forskningsområdet i folkmusik med sitt fokus på kulning (vallning), folksångstil och improvisation i folksång.

Forskningsprojekt

Publikationer

Susanne Rosenbergs publikationer i DiVA Länk till annan webbplats.

Utbildning

2013 avslutade Susanne sina konstnärliga doktorandstudier, som skedde i ett samarbete mellan Sibeliusakademin i Helsingfors, Finland och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, med titeln "Kurbits – ReBoot, svensk folksång i ny scenisk gestaltning".

Relaterad kontakt