Daniel Berg spelar på en stor marimba

Foto: Stig-Magnus Torsén

Daniel Berg utnämns till professor i slagverk på KMH

Sedan 2016 har Daniel Berg undervisat solistiskt slagverk på KMH. Han är marimbasolist, en flitig kompositör och omtyckt lärare. Nu befordras han från lektor till professor.

Intresset för slagverk började redan som nioåring. Pianot var hans väg in i musiken, men det var något med slagverk som lockade lite mer.

Jag och min mor passerade slagverksrummet varje gång jag hade pianolektion som övningselev på KMH. Varje gång tjatade jag på henne tills jag fick gå in och lyssna. Jag lovade att inte sluta spela piano, om jag även fick börja spela trummor - det löftet höll jag ett helt år!

Den riktiga kärleken uppstod när pedagogen Anders Åstrand visade honom marimban tio år senare.

Jag blev helt såld! Detta var ett instrument som passade mig helt perfekt. Jag kunde både kombinera trummornas rytm med melodi- och harmonispel från pianot. Det blev en livslång kärlek som fortfarande håller i sig.

Sedan dess har Daniel Berg gjort över 300 uppföranden tillsammans bland annat Anders Åstrand, Fredrik Duvling i Rhythm Art Duo, violinisten Tobias Granmo i Duo Granmo-Berg, organisten och tf. rektor Johannes Landgren samt skådespelaren Henric Holmberg.

Kammarmusiken har satt avtryck hos Daniel Berg, men repertoaren är ung och nya verk behövs. Ups and Downs, Arctic Nights och Satisfied är bara några kompositioner han skrivit där marimban är i fokus.

Att få vara med och skriva historien genom att beställa och skriva ny kammarmusik för slagverk känns otroligt spännande, säger Daniel Berg.

I Sverige är Daniel Berg är en av de skickligaste lärarna inom sitt område och på KMH undervisar han bland annat på masterprogrammet i kammarmusik och i avancerade påbyggnadskurser för slagverk. Under sin tid på högskolan har han utbildat flera framstående slagverkare.

Relaterad kontakt