En kvinnlig musikterapeut sitter vid ett piano.

Foto: Kristina Palmenäs

Musikens läkande kraft – att nå människor genom musik

Musik tröstar, väcker minnen och skapar kontakt där ord inte räcker. För musikterapeuten Emelina Lindberg är detta kärnan i hennes arbete

Emelina använder musik för att stärka välbefinnandet hos personer med demens, leder körsång för hälsa och frilansar som musiker. Just nu är hon dessutom engagerad i att starta upp en demenskör, inspirerad av hur etablerat konceptet är i Norge och Danmark.

Vid sidan av sitt arbete skriver hon på en forskningsartikel baserad på sin kandidatuppsats. I den undersökte hon föräldrars upplevelser av en samspels- och föräldrastödsgrupp på en neonatalmottagning. Artikeln ska publiceras i en internationell tidskrift, för att fler verksamma inom neonatalvård ska kunna inspireras av det tvärprofessionella samarbetet mellan musikterapeuter och specialistsjuksköterskor i Sverige.

Från gymnasiearbete till musikterapiutbildning

Emelinas resa mot musikterapin började redan i gymnasiet. Hon märkte hur mycket bättre hon mådde när hon sjöng och spelade, och valde att undersöka kopplingen mellan sång och välbefinnande i sitt gymnasiearbete. Samtidigt deltog hon i Malmö Stads Luciatåg och fick sjunga för äldre och sjuka.

Det var en djupt meningsfull upplevelse att se hur musiken kunde nå människor, säger hon.

Upptäckten av musikterapi fick henne att flytta till Stockholm för att läsa kursen Musik, hälsa och välbefinnande på KMH. Två år senare blev hon antagen till kandidatprogrammet i musikterapi.

Improvisation och praktik gav frihet i musiken

Under utbildningen på KMH utvecklades Emelina både som musiker, pedagog och terapeut. Särskilt värdefulla var kurserna i improvisation, som gjorde henne friare i sitt musicerande, och praktiken där hon fick arbeta med både äldre och för tidigt födda barn inom neonatalvården.

Att möta klienter, patienter och erfarna musikterapeuter under studierna var ovärderligt. Det gav mig en djupare förståelse för yrket och stärkte mig i min roll som musikterapeut.

Musik i demensvården – att möta människan bortom sjukdomen

Idag använder Emelina musiken dagligen i sitt arbete som musikpedagog på en dagverksamhet för personer med demens. Hon spelar och sjunger med gästerna, anpassar repertoaren efter deras minnen och skapar stunder av samhörighet genom musik.

Musik påverkar hela hjärnan och kan nå de friska delarna hos en person med demens. När vi sjunger en välbekant sång tillsammans ser jag hur musiken skapar kontakt och liv i ögonen – för en stund finns bara människan, inte sjukdomen.

För att vidareutveckla detta arbete är hon nu på gång att starta upp en demenskör.

Anpassning och samspel – en musikterapeuts vardag

En viktig del av arbetet är att möta varje individ där de är. Gästerna på dagverksamheten har olika musikaliska referenser, och det kräver flexibilitet och lyhördhet.

En musikterapeut behöver samspela med sin samtid. En av våra gäster ville höra finska sånger, så just nu övar jag på det! Jobbet är både kreativt och utmanande, och det är precis det jag älskar.

Oavsett ålder, språk eller livssituation kan vi mötas i musiken. Den följer oss genom hela livet.

För den som funderar på att utbilda sig inom musikterapi är Emelina ett exempel på de många vägar man kan gå efter examen. Från arbete inom demensvård till neonatalvård, forskning och körverksamhet – musikens kraft kan göra skillnad på så många sätt.

Grafisk vinjettbild för Artify the Music

Student på KMH

Som student på KMH får du tillgång till fantastiska lokaler och faciliteter på Campus Valhallavägen i centrala Stockholm och Campus Edsberg i Sollentuna.

i förgrunden finns en skylt där det står Astrid Lindgrens barnsjukhus, mottagningar för barn. I bakgrunden syns fyra personer som sjunger och spelar.

Kandidatprogrammet i musikterapi

Vill du använda musik för att hjälpa människor att må bättre? Musikterapi är en etablerad terapiform där musik och musicerande används för att främja hälsa och välbefinnande.

Relaterad kontakt