En övningselev och en lärarstudent sitter i ett rum snett vända mot varandra. Övningseleven spelar på en stor gitarr medan han får instruktioner av lärarstudenten. 

Övningselev tillsammans med en lärarstudent. Foto: Sofia Jonsson

Vill du bli övningselev?

KMH utbildar blivande musiklärare. Under utbildningen är det viktigt att studenterna får använda teorier om musikdidaktik och i praktiken lära ut på riktigt. Studenterna tar då emot övningselever.

Sabina Namrood och Jim Änglykke läser årskurs 2 på lärarprogrammet och de har haft övningselever både enskilt och i grupp.

- Det är kul att få ta hand om övningselever Det ger oss också bättre beredskap för lärarrollen och att undervisa enskilda elever kommer vi ju att göra sedan som lärare på gymnasiet, i Kulturskolor och även privat, säger Jim.

- Vi är tacksamma för alla övningselever som låter oss prova på läraryrket. Det är ett ansvar som vi får och alla vi studenter tar undervisningen med våra enskilda elever på stort allvar, säger Sabina.

Utvecklas tillsammans

Lärarstudenterna på KMH behöver övningselever i alla åldrar, med och utan förkunskaper, och i olika instrument för att kunna ge studenterna rätt utmaningar och förutsättningar. En övningselev får undervisning vid 10 tillfällen à 30–60 minuter.

- Det är roligt att få se sina övningselever utvecklas under terminen. Även vi studenter utvecklas i vår roll som pedagoger och vi lär oss snabbt att anpassa vår undervisning efter varje enskild övningselev, berättar Sabina.

- En sak vi lär oss är att skapa en trygg relation med varje elev och känna in vad var och en behöver för att få rätt utmaning efter sin nivå. Vi blir experter på att hitta det som fungerar i mötet med varje övningselev, förklarar Jim.

Mer om att bli övningselev

Relaterad kontakt