
Foto: Nora El Hassan
Det bästa med att vara musiklärare - variation och elevernas utveckling
Som musiklärare bjuder varje dag på nya möten, utmaningar och ögonblick av utveckling. Elsa Torstenson, utbildad på Kungl. Musikhögskolan, arbetar idag som lärare på mellanstadiet och finner sin största inspiration i elevernas framsteg, oavsett om det handlar om att ta ton i musiken eller lära sig ett nytt språk.
För Elsa Torstenson är det mänskliga mötet kärnan i läraryrket.
Det bästa med jobbet är att träffa barnen! Det spelar ingen roll vilket ämne jag undervisar i. Det som gör jobbet värdefullt är mötet med eleverna och se hur de tar till sig undervisningen. Att få vara en del av deras utveckling, se när det går trögt men också uppleva när de lyckas, det ger mig så mycket tillbaka, säger Elsa.
Variation och nya utmaningar varje dag
Som lärare är ingen dag den andra lik, och det är precis så Elsa vill ha det. Att arbeta med människor innebär att du hela tiden ställs inför nya situationer och utmaningar, och det uppskattar hon.
Musik och språk – en kraftfull kombination
När Elsa Torstensson valde sitt andra undervisningsämne valde hon svenska som andraspråk. Det var för att hon insåg hur centralt språket är i samhället.
Språket är avgörande både för vardagen och demokratiska rättigheter, förklarar Elsa.
Musik och språk berikar varandra på många sätt. När vi sjunger svenska låtar övar eleverna både uttal och läsförståelse. Låttexter ger en naturlig ingång till språket och kan tolkas på flera nivåer. Det gör musiken till ett kraftfullt verktyg i språkundervisningen.
Lättare att få jobb när du läst fler än ett ämne
Elsa ser tillbaka på din tid på KMH och tycker den var givande, framför allt blandningen av praktiska och teoretiska moment. Sen reflekterar hon över kring fördelen med att vara behörig lärare i flera ämnen.
Jag tror det är lättare att få jobb som lärare om man kombinerar musik med ett annat ämne, så som jag själv gjort.
Relationer är nyckeln till lärande
Nyligen bytte Elsa Torstensson arbetsplats och hon påpekar hur avgörande det är att bygga relationer med eleverna.
Om eleverna inte har förtroende för mig som lärare blir det svårt för dem att ta till sig undervisningen. Jag vill att de ska känna sig trygga, då kan jag kan guida dem både i lärandet och i sociala situationer.
Och det är just detta, det mänskliga samspelet, som Elsa älskar allra mest.
Jag älskar när eleverna delar med sig av sig själva och sin lärandeprocess. Det händer nästan alltid när undervisningen lyckas väcka känslor, säger hon.
Ett exempel på när lektioner väcker känslor är en lektion hon höll nyligen. Den handlade om skillnaden mellan åsikter och fakta, och ledde till livliga diskussioner i klassrummet.
Det blev starka känslor och spännande debatter. Perfekt! avslutar Elsa med ett leende.