Change Laboratory

Elever med intellektuell funktionsnedsättning som går i anpassad grundskola undervisas till stor del av lärare som saknar behörighet. Detta forskningsprojekt syftar till att utveckla, pröva och utvärdera en modell för kunskapsutvecklande musikundervisning. Modellen kan sedan ligga till grund för kompetensutveckling av lärare som saknar tillräcklig kunskap inom det ämne de undervisar i. Projektet är baserat på verksamhetsteori och Change Laboratory.

Huvudman: Stockholms universitet (SU) i samverkan med KMH
Projektledare:
Diana Berthén, lektor, Specialpedagogiska institutionen vid SU
Medsökande/medverkande: Anna Backman Bister, lektor vid KMH och Viveca Lindberg, professor, Specialpedagogiska institutionen vid SU
Finansiär: Nationellt FOU-nätverk för skolverksamheter med stora utmaningar
Projektperiod: 2024-2025

Projektets syfte och frågeställningar

Elever med intellektuell funktionsnedsättning som går i anpassad grundskola undervisas till stor del av lärare som saknar behörighet. Skolformen anpassad grundskola har historiskt sett haft fokus på omsorg istället för utveckling av elevernas kunskaper. Det här forskningsprojektet har som mål att ta fram en modell som kan användas som grund för kompetensutveckling för lärare som arbetar i den anpassade grundskolan och som är obehöriga i musik, samt lärare vars enda utbildning i musik är korta kurser.

Projektet har följande forskningsfrågor:

  • Vad ser lärarna som eftersträvansvärt musikaliskt kunnande för elever i anpassad grundskola och vad framstår som tecken på att eleverna ökat sitt sådant?
  • Vad ser lärarna som karakteristiskt för kulturellt medborgarskap och hur kan musikundervisningen i anpassad grundskola bidra till det?
  • Vilka principer bör ligga till grund för kunskapsprodukten och dess introduktion i undervisningen för att den ska resultera i ett ökat musikaliskt kunnande för eleverna och bidra till en långsiktig utveckling mot deras kulturella medborgarskap?

Metod

Först genomförs en gemensam analys av musikundervisningens systemiska rötter inom den anpassade skolan, med målet är att förändra den nuvarande undervisningen. Detta sker genom att omdefiniera syftet och principerna för verksamheten. De systemiska rötterna kan här förstås som de tidigare styrdokumenten för musikundervisningen, både för dagens anpassade grundskola och för grundskolan i stort. Dessa dokument har haft stor betydelse för hur musiklärare ser på vad musikundervisningen ska åstadkomma idag.

Förväntat resultat

Projektet syftar specifikt till att utveckla musikundervisningen för anpassade grundskolan genom det systematiska arbetet inom ramen för Change Laboratory – det vill säga praktiknära kollaborativ forskning mellan forskare och musiklärare. Resultatet av projektet förväntas bli en modell som kan utprövas i ett större sammanhang och spridas till fler.

Modellen blir ett exempel på den nya kunskap musiklärarna är med och utvecklar. Den kan i sin tur bidra till att stärka musikundervisningen inom anpassade grundskolan.

Change Laboratory för lärare

Change Laboratory är en metod som används för att skapa innovativa lösningar på utmaningar inom skolan. Den involverar både lärare och elever i förändringsarbetet. Metoden används för att lösa komplexa problem genom samarbete och kreativt tänkande. Det görs i tre steg:

  1. Utforska: Identifiera och förstå problemet.
  2. Samskapa: Arbeta tillsammans med kollegor och elever för att utveckla idéer.
  3. Testa: Prova och justera lösningar i praktiken.

Några exempel på utmaningar som kan lösas genom att använda metoden Change Laboratory är för att

  • förbättra skolmiljön
  • öka elevengagemanget
  • utveckla nya undervisningsmetoder.

Verksamhetsteori för lärare

Verksamhetsteori är en teori om hur vi kan förstå och utveckla mänsklig aktivitet. I det här fallet handlar det om hur vi kan förstå musikundervisning i anpassad grundskola. Det kan till exempel vara att analysera hur olika delar samverkar inom undervisning.

Verksamhetsteori kan hjälpa lärare att reflektera över hur de undervisar och att identifiera hinder och möjligheter för utveckling.

Relaterad kontakt