Alumner vinner Grammis

Ensemble Yria vinner en Grammis för albumet Upp & Ut! i kategorin Årets barnmusik. Foto: Matilda Hammar

Ensemble Yria vinner en Grammis för albumet Upp & Ut! Foto: Matilda Hammar

Ensemble Yria vinner en Grammis för albumet Upp & Ut! i kategorin Årets barnmusik.

Med humor, pedagogik, rörelse och kreativitet använder de musikens kraft för att skapa lärande. Nu får Ensemble Yria en Grammis för albumet Upp & Ut!

Cia Eurenius, Britta Forslund, Sara Ohlzon, Karin Westberg och Madeleine Wittmark möttes under rytmikundervisningen på KMH. Med bakgrund i konstnärskapet och kunskaper från att vara utbildade ämneslärare i musik och rytmik skapar dem konserter, musikpedagogiskt material och interaktiva musikspektakel för barn.

KMH-alumner bakom vinnaren av Årets folkmusik 2022

Ebo Krdum är vinnare i kategorin Årets folkmusik med albumet Diversity. Albumet är en härlig kulturell och musikalisk mix med texter som beskriver Ebo Krdums egen livshistoria och politiska frågor som jämlikhet, mångfald och frihet. Bakom artisten finns skivbolaget Supertraditional som drivs av KMH-alumnerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Sara Parkman och Hampus Brus.

Flera av skivbolagets medlemmar har tidigare läst kandidatprogrammet i svensk folkmusik och kandidatprogrammet i komposition med inriktning elektroakustisk musik. Idag driver de ett företag som ämnar ett ge plats åt musik som bottnar i det råa, sköra, smutsiga, nakna och ärliga. Musik som känns och som vågar säga någonting.

Grattis till Ensemble Yria, Ebo Krdum och Supertraditional!