Möt Musiklivet - Föreläsningsserie

Möt musiklivet är namnet på KMH:s nya föreläsningsserie för alla studenter som på något sätt är, eller kommer att bli, en del av musiklivet. Vi vill skapa en plattform och erbjuda verktyg för studenter att förberedas, inspireras och hitta nya sätt att ta sig an marknaden och knyta nya kontakter både på skolan och till framtida arbetsliv.

Möt Musik livet ska bli ett återkommande inslag på KMH som en del av samarbetet med Stockholm School of Entreprenuership (där KMH nu är medlem– läs mer på www.sses.se)länk till annan webbplats. I nuvarande läge sker föreläsningarna digitalt men vi hoppas att vi under nästa läsår även kan bjuda in till fysiska träffar på KMH.

Alla vi som älskar musik vill ju allra helst bara få skapa mer musik i världen, och ha så stora och hållbara möjligheter till det som möjligt. Dessa möjligheter kan se mer annorlunda ut än man kan tro, och de flesta av dem skapar vi tillsammans. Därför kommer denna föreläsningsserie agera som en introduktion till nya, kreativa sätt att förhålla sig till arbetslivet som musikskapare.


Ta chansen att lyssna på och ställa frågor till spännande personer i Musiklivet.


Aktuella föreläsningar och fler kommer:

21 april: Detta händer på andra sidan examen: med Martin Q Larsson, inkubatorchef på Klump, Subtopia
Genomförd – här finns presentationen från föreläsningenPDF 

Martin Q Larsson Inkubatorchef Klump, Subtopia. Foto: subtopia.se

28 april: Musikjuridik ur ett branschperspektiv: med Frank Ådahl

Frank Ådahl kommer att prata om musikjuridik, upphovsrätt och hur STIM, SAMI och NCB och många andra organisationer samarbetar.
Genomförd - se presentationen från föreläsningenPDF


12 maj kl 16:00 – 17:15 Tanja Orning

https://nmh.no/en/om_musikkhogskolen/ansatte/tanja-orninglänk till annan webbplats

Tanja Orning, norsk cellist och forskare. Foto: Juliane Schütz.

19 maj kl 16:00 – 17:15 Möt Musikverket

De kommer prata om:

1) Musikplattformens bidrag till samarbetsprojekt

2) EMS (elektronmusikstudio) resurser i form av studios och kurser

3) Musik -och teaterbiblioteket och vilken service man kan får som musiker därifrån.

Genomförd - se presentationen från föreläsningen med MusikverketPDF


26 maj kl kl 16:00 – 17:15 Sara Parkman

KMH-alumn och en framstående stjärna på folkmusikscenen i Sverige. Sara kommer att prata om hennes sätt att arbeta med projekt och hennes metoder för att hålla arbetsmoral och glädje i frilanslivet.

2 juni:

Del 1: kl 16.00

ESAIM – Konstnärliga exjobb på KMH, att samarbeta med en extern part i sitt självständiga masterarbete

Vad är ett konstnärligt exjobb och fungerar det i praktiken? Ta del av erfarenheter och pilotprojekt från projekt ESAIM, läs mer härlänk till annan webbplats.

Projektgrupp ESAIM

Emilie Lidgard

Thomas Arctaedius

Madeleine Johnsson Gille, Masterstudent I Komposition som genomförs sitt projekt i samarbete med Efterklang (fd ÅF)

(https://www.kmh.se/download/18.4529d376171ac1e32817cc0f/1588234361226/MadeleineJohnssonGille2.pdflänk till annan webbplats)

Birgitta Flick, Masterstudent i Komposition som genomfört sitt projekt i samarbete med Svenska kyrkan (http://www.mynewsdesk.com/se/kungliga_musikhogskolan/pressreleases/musiken-hjaelper-oss-att-lyssna-inaat-i-nytt-masterprojekt-2993366länk till annan webbplats)

Del 2 ca kl 16.45

Sofia Anner från Blivande presenterar möjligheterna i deras makerspace/co-workingspace i Frihamnen, samt ett projekt som det finns möjlighet att delta på i sommar (https://www.blivande.com/#blivandelänk till annan webbplats)

Blivande är en mötesplats för kreativt och socialt entreprenörskap och samarbetsprojekt, i ett stort hus om 1000 kvm i Frihamnen finns ett makerspace, ett coworking space, stora social ytor, studios och eventutrymmen. De har en aktiv kulturförening om 300 medlemmar som arrangerar workshops och aktiviter dagligen. I huset finns de finns massor av verkstäder för t ex elektronik, metall, textil etc. och det finns utrymme för de som är här att vara med och bygga upp studios efter de behov som uppstår (t.ex foto eller inspelning).

Genomförd - se presentation från föredraget med ESAIM och Blivande (pdf)PDF

Träffarna sker via Zoom. Använd denna länk för att deltalänk till annan webbplats

Föreläsningarnas upplägg och tema utgår från förslag och önskemål från studenter. Vi tar gärna emot idéer, temaförslag och tips på intressanta personer!

Har du förslag på andra fördrag du skulle vilja höra, mejla till ida.hellsten@student.kmh.se eller thomas.arctaedius@kmh.se