Nämnder, grupper
Högskolans nämnder bereder ärenden för ledning och styrelse, så att de kan fatta de beslut som behövs. Andra grupperingar har uppdrag att bevaka och utveckla olika områden. I många nämnder och grupper är studenterna representerade.
Arbetsmiljökommittén
En arbetsmiljökommitté eller skyddskommitté ska enligt Arbetsmiljölagen finnas på alla arbetsplatser med över 50 anställda. Kommittén ska även hantera frågor kring studenters arbetsmiljö, och två studerandeskyddsombud ska finnas med.
Centrala samverkansgruppen, CSG
CSG svarar för informations- och förhandlingsskyldighet enligt MBL i verksamhetens övergripande frågor. Gruppen behandlar frågor av övergripande karaktär för verksamheten, inför beslut av rektor eller styrelse.
Disciplinnämnden
Disciplinnämnden beslutar om disciplinära åtgärder mot studenter. Bestämmelser om nämndens sammansättning, ärendenas handläggning med mera finns i högskoleförordningen.
Forskningsrådet
Forskningsrådet arbetar med frågor kring högskolans forskningsmiljö, och för att KMH på sikt ska kunna ansöka om examensrätt. Rådet bereder ledningens beslut kring frågor om KMH:s forskning.
Hållbarhetsråd
Hållbarhetsrådet arbetar kontinuerligt med hållbarhetsfrågor och agerar rådgivande till rektor.
Internationaliseringsråd
Internationaliseringsrådet ska bland annat ge stöd och vägledning till högskoleledningen vad gäller strategiska internationella frågor. Rådet sammanträder 4-6 gånger per läsår och rapporterar resultatet av sitt arbete till rektor.
Krisgruppen
Krisgruppens uppgift är att hantera kriser på ett professionellt sätt. Gruppen ska samlas omedelbart om en krissituation uppstår, och besluta om vilka åtgärder som ska vidtas.
Lärarförslagsnämnden
Lärarförslagsnämnden bereder ärenden om anställningar som professor och lektor. Efter beredning ger nämnden förslag till rektor rörande vem som ska anställas eller befordras inom sin anställning.
Personalansvarsnämnden
Personalansvarsnämnden ska pröva frågor om disciplinansvar, avstängning och åtalsanmälan vid misstanke om tjänstefel. Nämnden prövar även frågor om skiljande från anställning på grund av personliga förhållanden, när anställningen inte är en provanställning.
Råd för donationer och sponsring
Rådet ska bland annat verka för uppbyggandet av såväl lång- som kortsiktiga relationer mellan KMH och aktörer i det omgivande samhället gällande extern bidragsfinansiering, det vill säga sponsring och donationer.
Råd för högskolepedagogik och IKT
Rådet ska bland annat driva utvecklingen av högskolepedagogik och IKT i lärande och forskning, samt samla kompetenser avseende högskolepedagogik och IKT och bygga upp en kunskapsbas med intern kompetens inom dessa områden.
Råd för likabehandling
Bereder och hanterar frågor om jämlikhet och jämställdhet.
Samverkansråd
Samverkansrådet ska diskutera och vara rådgivande avseende vilka evenemang och projekt av samverkanskaraktär som KMH bör vara engagerade i under kommande period samt huruvida KMH bör ta ett ekonomiskt delansvar för projektet.
Utbildnings- och forskningsnämnden
Utbildnings- och forskningsnämnden, även kallad UF-nämnden, har det samlade ansvaret för planeringen av och kvaliteten i utbildning och forskning. Nämnden beslutar om åtgärder för att främja utvecklingen av konstnärlig och vetenskaplig utbildning och forskning vid KMH.