Jan Wallanderpriset

Julia Biegniewska, vinnare av Jan Wallanderpriset 2018. Foto: Stefan Nilsson.

Julia Biegniewska, masterstudent i violin på KMH, spelar på Jan Wallanderprisets vinnarinstrument 2018. Foto: Stefan Nilsson.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Priset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Priset har fått sitt namn från Handelsbanken tidigare vd och ordförande, Jan Wallander. Instrumenten som vinnarna förfogar över, ingår i samlingen Handelsbanken Classic Instruments.

Ansökan och utdelning

Ansökningsvillkor och ansökningsblanketter publiceras i oktober/november. Runt vårdagjämningen följande år offentliggörs vinnaren vid en högtidlig prisceremoni på KMH.

Mer om priset

En musiker uttrycker sig genom sitt instrument. Genom att använda ett förstklassigt instrument kan en musiker nå längre i sin gestaltning - instrumentet svarar känsligt på de finaste impulser och bidrar med sin klangskönhet till uttryckets rikedom.

Genom Jan Wallanderpriset hoppas vi kunna ge fler unga möjligheten att få disponera och nyttja ett förstklassigt instrument under en längre tid. Pristagaren koras av en internationell jury. 

Priset delades ut första gången 2010.

Film från prisutdelningen

Relaterad kontakt