Jan Wallanderpriset

Handelsbanken har i samarbete med Kungl. Musikhögskolan instiftat ett musikpris – Jan Wallanderpriset. Det delas årligen ut till någon av Sveriges unga framstående musikstudenter, som studerar vid någon av landets musikhögskolor. Förutom äran, får pristagaren möjligheten att under ett antal år använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Ilias Livieratos – vinnare 2022

Ilias, vinnaren av Jan Wallanderpriset 2022 tillsammans med sin viola.

2022 års vinnare är Ilias Livieratos, född 1991, ursprungligen från Grekland. Han tog sin kandidatexamen i violin vid Hochschule für Musik und Theater i München där han studerade för violinisten och dirigenten Christoph Poppen. Han är också alumn från Mozarteum Salzburg. 

År 2021 kom Ilias till Stockholm och Kungl. Musikhögskolan för att läsa masterprogrammet i klassisk musik för den välrenommerade violasten Ellen Nisbeth.

Årets pris är en Viola från ca 1800 av Giuseppe, Antonio och Giovanni Gagliano i Neapel. Den är från c:a 1800, såsom anges av dithörande etikett. Pristagaren får möjlighet att disponera och nyttja instrumentet under en längre tid.

Årets Jan Wallanderpristagare Ilas Livieratos utsågs med juryns motivering:

Violasten ILIAS LIVIERATOS besitter en varm och stor klang, med ett mångfacetterat spel som är djupt personligt och intressant. Han är en ypperlig instrumentalist och en mycket värdig mottagare av årets Wallander-pris.

Tidigare pristagare

Jan Wallanderpriset delades ut första gången 2010 till Daniel Migdal, sedan dess har det tilldelats:

  • 2020 – Fred Lindberg
  • 2019 – Carl Vallin
  • 2018 – Julia Biegniewska
  • 2017 – Victoria Stjerna
  • 2016 – Charlotta Grahn Wetter
  • 2015 – Josef Karnebäck
  • 2014 – Joel Lyssarides
  • 2013 – Tomas Lundström
  • 2012 – Sofia Hansen
  • 2011 – Oscar Treitler

Om priset

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Priset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

En musiker uttrycker sig genom sitt instrument. Genom att använda ett förstklassigt instrument kan en musiker nå längre i sin gestaltning - instrumentet svarar känsligt på de finaste impulser och bidrar med sin klangskönhet till uttryckets rikedom.

Genom Jan Wallanderpriset hoppas vi kunna ge fler unga möjligheten att få disponera och nyttja ett förstklassigt instrument under en längre tid. Priset har fått sitt namn från Handelsbanken tidigare vd och ordförande, Jan Wallander. Instrumenten som vinnarna förfogar över, ingår i samlingen Handelsbanken Classic Instruments.

Relaterad kontakt