Fred Lindberg, cellist och student vid KMH, får 2020 års Jan Wallanderpris. Foto: Jesper Kassling

Jan Wallanderpriset

25-årige Fred Lindberg, cellist och student vid KMH, har utsetts till 2020 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Han får nu under en längre tid använda en violoncell byggd i Neapel 1741 av den berömde instrumentmakaren Gennaro Gagliano.

Årets Jan Wallanderpristagare utsågs med juryns motivering:

Med en bländande virtuositet och fantasifull gestaltning är cellisten Fred Lindberg vinnare av Jan Wallander-priset 2020.

Hör juryn berätta om Fred Lindbergs spel:

Instrumentmakare Paul Barter berättar om prisinstrumentet, Gennaro Gaglianos cello:

Prisutdelning

Med anledning av den pågående pandemin har prisutdelningen 2020 för Fred Lindberg skjutits upp till 2022, datum meddelas senare.

Inget nytt pris delas ut 2021.

Jan Wallanderpriset 2022

Information om ansökningsvillkor och ansökningsblanketter publiceras under hösten 2021. Runt vårdagjämningen följande år offentliggörs vinnaren och prisutdelning sker vid en högtidlig prisceremoni på KMH.

2022 års instrumentet är en viola från ca 1800.

Tidigare pristagare av Jan Wallanderpriset

Priset delades ut första gången 2010 till Daniel Migdal, sedan dess har det tilldelats:

  • 2019 – Carl Vallin
  • 2018 – Julia Biegniewska
  • 2017 – Victoria Stjerna
  • 2016 – Charlotta Grahn Wetter
  • 2015 – Josef Karnebäck
  • 2014 – Joel Lyssarides
  • 2013 – Tomas Lundström
  • 2012 – Sofia Hansen
  • 2011 – Oscar Treitler

Om priset

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Priset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

En musiker uttrycker sig genom sitt instrument. Genom att använda ett förstklassigt instrument kan en musiker nå längre i sin gestaltning - instrumentet svarar känsligt på de finaste impulser och bidrar med sin klangskönhet till uttryckets rikedom.

Genom Jan Wallanderpriset hoppas vi kunna ge fler unga möjligheten att få disponera och nyttja ett förstklassigt instrument under en längre tid. Priset har fått sitt namn från Handelsbanken tidigare vd och ordförande, Jan Wallander. Instrumenten som vinnarna förfogar över, ingår i samlingen Handelsbanken Classic Instruments.

Relaterad kontakt