Foto: Stefan Nilsson. Tromon. Jazzstudent. Tjej.

Foto: Stefan Nilsson

Jazz

Samlingsnamnet jazz innebär på KMH ett stort antal musikstilar och uttryck, med rötter i amerikanska improvisationstraditioner. Gemensamt är karaktärsdrag som blå toner, synkoper, sväng, musikinstrument som svarar varandra – call and response – och polyrytmik.

KMH:s utbildningar i jazz utgår från jazzens tonspråk och traditioner, men ger dig möjlighet att utvecklas även inom angränsande musikområden som rock och pop, gospel, musikal och singer-songwriting.

Lärare i jazz

KMH:s lärare i jazz och angränsande genrer representerar en bred palett av stilar och kompetenser. De är alla aktiva yrkesmusiker på både svenska och internationella jazzscener. Bland lärarna kan nämnas

  • professor Joakim Milder, improvisation och ensemble

samt lektorerna:

  • Ola Bengtsson – elgitarr och musikteori
  • Sven Berggren – ensemble och ensemblemetodik
  • Håkan Goodhe – elgitarr
  • Torbjörn Gulz – piano, arrangering, musikteori
  • Gun-Britt Gustafsson – sång
  • Klas Nevrin – improvisation
  • Bengt Stark – trumset

Alla anställda vid Institutionen för jazzlänk till annan webbplats

Student spelar tvärflöjt. Foto: Stefan Nilsson

Festivalen New Sound Made

Studenterna vid KMH står för både produktion och musik under New Sound Made. Gemensamt för akterna är förkärleken till improvisation och innovation. Här ryms ett brett spektrum av genrer och stilar, allt ifrån tung frijazz till svängig pop. Gränserna suddas ut och egna musikaliska uttryck och världar öppnar sig. Finstämt som stökigt, subtilt som sprudlande.

3 dagar. Ca 50 akter. Fri entré. Äger rum på vårkanten – håll utkik i konsertkalendern, eller prenumerera på vår nyhetsbrev Konsertinfo.

KMH Jazz Orchestra

är KMH:s storband som regelbundet arbetar under ledning av Patrik Skogh eller gästande kompositörer, arrangörer och bandledare.

KMH Jazz Orchestra 2015. Foto: Mira Åkerman.

Reflektion och forskning inom jazz

"Musik i oordning" är ett konstnärligt forskningsprojekt som med utgångspunkt i kollektiv improvisation undersöker hur det kollektiva inverkar på individens kreativitet, både inom och utanför musiken. Projektet drivs med stöd av Vetenskapsrådet, det leds av Klas Nevrin, kompositör, pianist och lärare vid KMH, och genomförs tillsammans med hans Revoid Ensemble.

The Revoid Ensamble. Illustration av Jenny Soep.

Samarbeten

Nobel Creations är ett av många samarbeten med andra aktörer på jazzområdet.

Med hjälp av mode, musik, hantverk och fotografi skapar studenter från Beckmans Designhögskolalänk till annan webbplats, Fotoskolan STHLMlänk till annan webbplats, Handarbetets vänner Skolalänk till annan webbplats och KMH fria tolkningar av Nobelprisen. Verken är skapelser inspirerade av de upptäckter och prestationer som gjorts av de senaste pristagarna i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi.

Vinjettbild för Nobel Creations (kemipriset).

Relaterad kontakt