Tidigare jazzstudenten Karin Hammar, trombon.

Tidigare jazzstudenten Karin Hammar, trombon. Foto: Stefan Nilsson

Jazz

Jazz på KMH utgår från jazzens grundläggande tonspråk och traditioner, men omfattar även angränsande musikområden som pop/rock/soul, latin, fri improvisation, singer/songwriting med mera.

I fokus står självständigt konstnärligt skapande inom improvisation, komposition och musikproduktion. Särskilt stor vikt läggs vid medverkan i olika ensembler, alltifrån mindre improvisationsgrupper till storband. På KMH får du unika möjligheter till egna projekt, konsertframträdanden och internationella utbyten.

Lärare i jazz

KMH:s lärare i jazz och angränsande genrer representerar en bred palett av stilar och kompetenser. De är alla aktiva yrkesmusiker på både svenska och internationella jazzscener. Bland lärarna kan nämnas

  • Joakim Milder – professor, improvisation och ensemble

samt lektorerna:

  • Ola Bengtsson – elgitarr och musikteori
  • Sven Berggren – ensemble och ensemblemetodik
  • Håkan Goohde – elgitarr
  • Torbjörn Gulz – piano, arrangering, musikteori
  • Klas Nevrin – improvisation
  • Bengt Stark – trumset

Kontaktpersoner

Utbildningar inom jazz

Festivalen New Sound Made

Studenterna står för både produktion och musik under New Sound Made. Gemensamt för akterna är förkärleken till improvisation och innovation. Här ryms ett brett spektrum av genrer och stilar, allt ifrån tung frijazz till svängig pop. Gränserna suddas ut och egna musikaliska uttryck och världar öppnar sig. Finstämt som stökigt, subtilt som sprudlande.

Mer om New Sound Made

KMH Jazz Orchestra

KMH Jazz Orchestra är KMH:s storband som regelbundet arbetar under ledning av Patrik Skogh eller gästande kompositörer, arrangörer och bandledare.

KMH Jazz Orchestra 2015. Foto: Mira Åkerman.

Reflektion och forskning inom jazz

"Musik i oordning" är ett konstnärligt forskningsprojekt som med utgångspunkt i kollektiv improvisation undersöker hur det kollektiva inverkar på individens kreativitet, både inom och utanför musiken. Projektet drivs med stöd av Vetenskapsrådet, det leds av Klas Nevrin, kompositör, pianist och lärare vid KMH, och genomförs tillsammans med hans Revoid Ensemble.

Fyra musiker som spelar. Illustration av Jenny Soep. 

Samarbeten

Nobel Creations är ett av många samarbeten med andra aktörer på jazzområdet.

Med hjälp av olika konstformer skapade studenter från högre utbildningar under ett antal år fria tolkningar av Nobelprisen. Från KMH deltog studenter från flera utbildningar. Verken var skapelser i bild, design och ljud, inspirerade av de upptäckter och prestationer som gjorts av respektive års pristagare.