Ämneslärare i musik – fördjupning instrument, sång och ensemble

Om du vill bli musiklärare med fokus på musicerande är det här profilen för dig! Du kommer att få mängder av inspiration och de bästa tänkbara förutsättningarna för att själv inspirera andra att använda musik.

 • Typ av utbildning:

  Lärarprogram

 • Institution:

  Musik, pedagogik och samhälle

 • Studietakt:

  Heltid

 • Högskolepoäng, hp:

  300

 • Anmälningsperiod:

  15 mars – 15 april 2024

 • Anmälningskod:

  KMH-72100

Programmet gör dig förberedd att undervisa på gymnasieskolans estetiska program, i kulturskolan och andra musikutbildningar. Du blir behörig att undervisa i grundskolan och gymnasieskolan.

Alla instrument och genrer är välkomna. Du förädlar såväl din teknik som din konstnärlighet och ges möjligheter att utvecklas till en mångsidig musiker. Du kommer också läsa metodik som är specifik för ditt instrument samt undervisa övningselever. Dina kunskaper fördjupas med hjälp av Sveriges främsta lärare och musiker inom området.

Mångsidig musiker i din genre

Parallellt med dina studier på akademin för musik, pedagogik och samhälle studerar du vid någon/några av KMH:s institutioner. Beroende på genre ligger tyngdpunkten lite olika, men du kommer att ägna dig åt självständigt konstnärligt skapande inom exempelvis interpretation, improvisation, arrangering, komposition och musikproduktion. Några av instutitionerna du kan läsa vid:

Jazz

Vill du utveckla både ditt egna och framtida jazz- och popstjärnors musicerande?

Här kombineras din lärarutbildning med studier vid institutionen för jazz. Ditt huvudinstrument ligger i fokus, och du har individuell undervisning i instrument och sång och självklart även ensemblespel i olika konstellationer. Dessutom får du fördjupa dina kunskaper inom harmonilära, gehör och jazz-arrangering.

KMH:s jazzlärare är några av landets skickligaste musiker, yrkesverksamma i svenskt och internationellt musikliv. De representerar en bred palett av stilar och kompetenser.

Folkmusik

Med denna profil får du djupdyka i folkmusikteori, folkmusikhistoria, folkdans och folksång. Du lär dig samtidigt som du också får utveckla dina pedagogiska egenskaper, och lära andra.

Ditt huvudinstrument står i fokus i olika undervisningsformer, och du träffar lärare i både enskilda lektioner och i gemensamma lektioner tillsammans med andra studenter från musikprogrammen.

Våra engagerade lärare är mycket skickliga musiker med spetsverksamhet i svenskt och internationellt musikliv. Folkmusik är på KMH experimentellt och gränsöverskridande nyskapande, där lokala folkliga traditioner samverkar med uttryck och tekniker från andra kulturer.

Klassisk musik

Vill du utveckla ditt eget och kommande elevers musicerande i sång eller på ett instrument inom klassisk musik? Då väljer du att studera vid den klassiska institutionen!

Här är kammarmusik och ensemblespel viktiga inslag, samtidigt som ditt huvudinstrument står i fokus i olika undervisningsformer. Du träffar KMH:s framstående lärare i både enskilda lektioner och i gemensamma lektioner tillsammans med andra studenter från musikprogrammen.

Provbeskrivningar 2024

Provbeskrivning för L-provet, profil Instrument/sång och ensemble Pdf, 130.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Provbeskrivning för gemensamt prov, G-prov Pdf, 197.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Noter obligatoriska stycken för sökande på både trumset och slagverk Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.

Behörighet och urval

För att vara behörig till programmet behöver du ha

 • grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå
 • särskild behörighet i form av Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2, samt godkänt antagningsprov.

Ifall det är flera behöriga sökande än vad det finns platser till ska ett urval ske. Urval grundar sig på resultat av antagningsprov.

Läs mer om grundläggande behörighet

Viktiga datum för din ansökan 2024

15 mars
Anmälan öppnar på antagning.se Länk till annan webbplats..

15 april
Sista anmälningsdag och deadline för rangordning av dina sökta utbildningar. I samband med din anmälan ska du styrka din behörighet.

29 april–3 maj
Kallelse till G-provet och L-provet, samt obligatoriska stycken, skickas ut via mejl.

20–21 maj
L-provet görs på plats på KMH.

22–23 maj
G-provet görs på plats på KMH om du angett KMH som din högsta prio.

20 juni
Sista kompletteringsdag för att styrka din behörighet (görs på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

11 juli
Antagningsbesked 1, med svarskrav.

19 juli
Sista dag att tacka ja till att behålla din plats (gäller både antagna och reserver). Det gör du på Mina sidor på antagning.se Länk till annan webbplats..

25 juli
Antagningsbesked 2.

26 augusti
Introduktionsvecka och terminsregistrering.

2 september
Terminsstart.

UVK, VFU och musik – utbildningens olika delar

Utbildningen består av fyra delar.

Utbildningsvetenskaplig kärna, UVK, 60 hp

Här lär du dig yrkesprofessionen och får kunskap i teorier inom många områden: lärande, specialpedagogik, skoljuridik, etik, retorik, ledarskap, muntlig framställning med mera.

Verksamhetshetsförlagd utbildning, VFU, 30 hp

Fyra praktikperioder i grundskola, gymnasieskola och kulturskola. Du placeras hos KMH:s handledarutbildade musiklärare och får hjälp och stöd i att utvecklas i lärarrollen.

Musik som ämne, 120 hp

Ämnesdidaktik i musik med studier i sång, piano, gitarr, ensembleinstrument, ensemblespel, ensembleledning, rytmik, musikhistoria och musikteori. Här får du också klassrumsdidaktik, träning i att leda undervisning i klass, ensemblespel och körsång. Du blir ämneslärare i musik.

Ett självständigt arbete på avancerad nivå ingår om 15 hp.

Fördjupning i musik – profilstudier, 90 hp

Det här är din fördjupning i musik mot gymnasieskolans estetiska program. Du har dina profilstudier parallellt med programmets övriga fyra delar. I studierna ingår profilspecifik metodik samt övningsundervisning. Här blir du ämneslärare i musik med fördjupade kunskaper i den profil du väljer. Du får en god utbildning för att verka även som lärare i kulturskolan.

I fördjupningsämnet musik ett självständigt arbete på grundnivå ingår om 15 hp.

Internationellt utbyte

KMH har över 70 utbytesavtal med olika lärosäten runtom i världen. Lärarutbildningen har ett särskilt välutvecklat samarbete med ett lärosäte i Sydafrika, North-West University (NWU), där många av våra studenter har valt att genomföra delar av sina studier.

Efter studierna

KMH:s ämneslärarutbildningar ger dig kompetens och trygghet inför ett yrkesliv som lärare.

Stora pensionsavgångar väntar för många yrkesverksamma lärare vilket innebär att behovet av välutbildade ämneslärare med lärarlegitimation är stort i hela landet.

Ger behörighet för lärarlegitimation

Programmet leder till gymnasielärarexamen, som är ett krav när du ansöker om lärarlegitimation.

Med lärarexamen från KMH blir du behörig att undervisa i grund- och gymnasieskolan. Du får också mycket goda utsikter att arbeta i musik- och kulturskolor – de ser gärna ser att lärarkåren har både lärarexamen och lärarlegitimation.

Relaterad kontakt