Ämneslärare i musik – fördjupning musik- och medieproduktion

Vill du bli musiklärare med fokus på processer kring musikskapande och musikproduktion, samtidigt som du vässar dina multimediala kunskaper? Då har du kommit rätt!

 • Typ av utbildning:

  Lärarprogram

 • Institution:

  Musik, pedagogik och samhälle

 • Studietakt:

  Heltid

 • Högskolepoäng, hp:

  300

 • Anmälningsperiod:

  15 mars – 15 april 2024

 • Anmälningskod:

  KMH-72400

Programmet gör dig förberedd att undervisa på gymnasieskolans estetiska program, i kulturskolan och andra musikutbildningar. Du blir behörig att undervisa i grundskolan och gymnasieskolan.

Profilen musik- och medieproduktion ger dig en unik möjlighet att arbeta med flera olika konstformer, till exempel komponera för rörlig bild och både skapa musik för- och delta i audiovisuell liveperformance. Detta ger utbildningen en stor bredd i allt från att skriva och producera egen eller andras musik, till att arbeta visuellt och skapa musikvideor eller webbproduktioner.

Du kommer också delta i och driva musikproduktionsprojekt där både arrangering och inspelning ingår. Projekten genomförs både enskilt och tillsammans med dina studiekamrater. Utöver detta läser du också metodik specifik för musikskapande och musikproduktion samt undervisa övningselever.

Profilen låter dig utveckla och fördjupa din förmåga att undervisa i musik- och medieproduktion i grundskola och gymnasium, med särskilt fokus på gymnasiets estetiska program. Andra tänkbara arbetsplatser är folkhögskolor och musik-/kulturskolor.

Provbeskrivningar 2024

Provbeskrivning för L-provet, profil Musik- och medieproduktion Pdf, 208.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Provbeskrivning för gemensamt prov, G-prov Pdf, 197.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Behörighet och urval

För att vara behörig till programmet behöver du ha

 • grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå
 • särskild behörighet i form av Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2, samt godkänt antagningsprov.

Ifall det är flera behöriga sökande än vad det finns platser till ska ett urval ske. Urval grundar sig på resultat av antagningsprov.

Läs mer om grundläggande behörighet

Viktiga datum för din ansökan 2024

15 mars
Anmälan öppnar på antagning.se Länk till annan webbplats..

15 april
Sista anmälningsdag. Det är också sista dagejn som du har möjlighet att rangordna av dina sökta utbildningar. I samband med din anmälan ska du styrka din behörighet och dubbelkolla att du angivit rätt mejladress.

29 april–3 maj
Via mejl får du en kallelse till G-provet och L-provet. Du får också en länk där du ska ladda upp dina arbetsprover samt det obligatoriska sångstycket som ingår i G-provet.

20 maj
L-prov del 2 görs på distans. Det är även sista dag att ladda upp dina arbetsprover till KMH via den länk som du fått på mejl.

21 maj
L-prov del 3 består av ett samtal. Det genomförs på plats eller distans beroende på vad du önskar.

22–23 maj
G-provet görs på plats på KMH om du angett KMH som din högsta prio.

20 juni
Sista kompletteringsdag för att styrka din behörighet. Det gör du på antagning.se.

11 juli
Antagningsbesked 1, med svarskrav.

19 juli
Sista dag att tacka ja till din plats, det gäller både dig som är antagen eller reserv. Det gör du på Mina sidor på antagning.se Länk till annan webbplats..

25 juli
Antagningsbesked 2.

26 augusti
Introduktionsvecka och terminsregistrering.

2 september
Terminsstart.

UVK, VFU och musik – utbildningens olika delar

Utbildningen består av fyra delar.

Utbildningsvetenskaplig kärna, UVK, 60 hp

Här lär du dig yrkesprofessionen och får kunskap i teorier inom många områden: lärande, specialpedagogik, skoljuridik, etik, retorik, ledarskap, muntlig framställning med mera.

Verksamhetshetsförlagd utbildning, VFU, 30 hp

Fyra praktikperioder i grundskola, gymnasieskola och kulturskola. Du placeras hos KMH:s handledarutbildade musiklärare och får hjälp och stöd i att utvecklas i lärarrollen.

Musik som ämne, 120 hp

Ämnesdidaktik i musik med studier i sång, piano, gitarr, ensembleinstrument, ensemblespel, ensembleledning, rytmik, musikhistoria och musikteori. Här får du också klassrumsdidaktik, träning i att leda undervisning i klass, ensemblespel och körsång. Du blir ämneslärare i musik.

Ett självständigt arbete på avancerad nivå ingår om 15 hp.

Fördjupning i musik – profilstudier, 90 hp

Det här är din fördjupning i musik mot gymnasieskolans estetiska program. Du har dina profilstudier parallellt med programmets övriga fyra delar. I studierna ingår profilspecifik metodik samt övningsundervisning. Här blir du ämneslärare i musik med fördjupade kunskaper i den profil du väljer. Du får en god utbildning för att verka även som lärare i kulturskolan.

I fördjupningsämnet musik ett självständigt arbete på grundnivå ingår om 15 hp.

Internationellt utbyte

KMH har över 70 utbytesavtal med olika lärosäten runtom i världen. Lärarutbildningen har ett särskilt välutvecklat samarbete med ett lärosäte i Sydafrika, North-West University (NWU), där många av våra studenter har valt att genomföra delar av sina studier.

Efter studierna

KMH:s ämneslärarutbildningar ger dig kompetens och trygghet inför ett yrkesliv som lärare.

Stora pensionsavgångar väntar för många yrkesverksamma lärare vilket innebär att behovet av välutbildade ämneslärare med lärarlegitimation är stort i hela landet.

Ger behörighet för lärarlegitimation

Programmet leder till gymnasielärarexamen, som är ett krav när du ansöker om lärarlegitimation.

Med lärarexamen från KMH blir du behörig att undervisa i grund- och gymnasieskolan. Du får också mycket goda utsikter att arbeta i musik- och kulturskolor – de ser gärna ser att lärarkåren har både lärarexamen och lärarlegitimation.

Relaterad kontakt