Folkmusik
Som folkmusiker har du hela världen som ditt arbetsfält. Våra utbildningar ger dig yrkesmässig kompetens och förbereder dig för ett liv som utövande musiker inom frilansyrket.
Vårt nybyggda campus ger dig tillgång till toppmoderna övningsrum, studior och konsertsalar. Folkmusik har funnits på KMH i mer än fyrtio år, vilket ger en mycket stabil grund för studier som utvecklar din artistiska och tekniska förmåga.
Vid folkmusikinstitutionen möter du en kreativ och dynamisk studiemiljö med en mångfald av traditioner och huvudinstrument. Utbildningarna erbjuder specialisering på ditt huvudinstrument och inom din inriktning, med stora möjligheter att utvecklas inom ensemblespel och arrangering. Här får du som folkmusiker utrymme att profilera dig med hjälp av de främsta pedagogerna inom området.
Inriktningar
KMH erbjuder en treårig kandidatutbildning med två inriktningar; svensk folkmusik, samt utomskandinavisk folkmusik eller icke-västerländsk konstmusik. Du studerar inom din musikaliska specialisering som ryms inom detta. Våra tidigare studenter representerar en mångfald inom bland annat nordiska, baluchiska, kurdiska, indiska, senegalesiska, chilenska, argentinska, arabiska, persiska, franska och brittiska musiktraditioner.
På masternivå finns inriktningarna Svensk folkmusik, Folkmusik från andra kulturer samt Nordisk folkmusik (NoFo) som är ett samarbete med Sibelius-Akademin (SibA) i Finland, Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole (SDMK) i Danmark samt Ole Bull Akademiet i Norge.
Institutionen för folkmusik har också ett stort antal fristående kurser vilka vänder sig till dig som har högskolebehörighet och vill fortbilda dig till exempel inom folksång, kulning, låtspel, spel till dans, metodik, ensemble och teori.
Om du är intresserad av att studera folkmusik kan du även söka musiklärarprogrammet med profilinriktning folkmusik.
Lärare i folkmusik
Här undervisar några av de främsta artisterna och pedagogerna inom svensk folkmusik med fokus på fiol, sång, musikteori, dans och ensemble. Andra lärare engageras beroende på studenternas bakgrund och önskemål.
Anställda vid Institutionen för folkmusik
Konserter och festivaler
Institutionen har en bred utåtriktad verksamhet med offentliga konserter som till exempel måndagskonserter, examenskonserter, danskvällar och en stor julkonsert. Vi samarbetar kontinuerligt med folk- och världsmusikarrangörer, pedagogiska centra, amatörorganisationer och olika forskningsinstitutioner, nationellt och internationellt. Här ryms samarbeten med konsertscenen Stallet, världsmusikarrangören ReOrient samt med Västanå Teater – om metodik inom berättande och folkmusik.
LÅT!
LÅT! är folkmusikernas årliga festival och samlingsplats: konserter, workshops, dans- och spelkvällar och folkmusikfest i ett!
Ensembler
KMH FOLK
I den här stora ensemblen får studenterna utforska och experimentera med ensemblespel inom folkmusik. KMH FOLK framträder både på KMH och runt om i landet. Det är inte en orkester. Det är inte ett storband. Det är inte ett spelmanslag. Det är KMH FOLK.
Internationella samarbeten
Folkmusikinstitutionen är en aktiv part inom internationella nätverk för folkmusik i högre musikutbildning såsom AEC, FolkMusEd och NordTrad. Student- och lärarutbyten är en viktig del av institutionens internationella förankring och ibland händer det att hela institutionen åker på gemensam studieresa och turné genom Europa.
Forskning
Vid Institutionen för folkmusik bedrivs konstnärlig forskning inom musik i nära samarbeten med andra forskare, institutioner och organisationer. Institutionen har två disputerade professorer och en doktorand inom KMH:s samarbete med KTH. Forskningen vid institutionen handlar ofta om musikaliska uttrycksätt och metoder för konstnärligt skapande inom områden som improvisation, kulning, folksång, spel till dans och musikteori.