Musiker, folk- och konstmusik från andra kulturer
Vårt masterprogram är utformat för att passa din musikstil. Du får fördjupa dig i folkmusik eller konstmusik från olika delar av världen. Oavsett om du är sångare eller instrumentalist får du möjlighet att utveckla din unika musikaliska identitet.
Du kommer att studera tillsammans med studenter från musiktraditioner världen över och våra studenter spelar många olika instrument. På KMH skapar vi en mångsidig och kreativ atmosfär där olika musikaliska uttryck kan mötas och berika varandra. Här får du utforska och fördjupa din kompetens tillsammans med KMH:s erfarna och kompetenta lärare.
Kort om programmet
- En skräddarsydd utbildning som anpassas efter din musikaliska profil.
- Ger utrymme att utforska din kreativitet, självständighet och nya musikaliska uttryck med specialanpassade kurser.
- Programmet förbereder dig för en självständig karriär som frilansmusiker.
Fördjupningskurser ger nya musikaliska möjligheter
En stor del av utbildningen består av fördjupningskurser i ditt huvudinstrument. Tillsammans med din huvudlärare anpassas kurserna för att möta din unika profil och stärka din konstnärliga identitet inom din tradition. Samtidigt får du möjlighet att utforska nya musikaliska möjligheter och sätta ditt musicerande i olika sammanhang.
Kurserna fördjupar din förmåga att reflektera och kommunicera ditt musikskapande. Du kommer att få verktyg för att medvetet styra ditt musikaliska uttryck och bygga vidare på tidigare erfarenheter. Genom att stimulera din kreativitet och självständighet uppmuntras du att tänja gränser och utvecklas som musiker.
Valbara kurser breddar och fördjupar
Du kommer att läsa flera valbara kurser som breddar och fördjupar din utbildning.
Forskningsmetodik sätter ditt musicerande i ett sammanhang
Masterprogrammet förbereder dig för fortsatta studier på konstnärlig forskarnivå genom kurser i forskningsmetodik. Det är en viktig del avsett om du fortsätter med forskarstudier eller kommer arbeta som musiker. Genom kurserna utvecklar du en djupare förmåga att reflektera över ditt eget musicerande och placera det i ett större konstnärligt sammanhang och ur ett bredare samhällsperspektiv.
Du får kunskap i musikestetik, historiska perspektiv och musikpsykologi genom
- föreläsningar
- seminarier
- wokshops med gästlärare.
Kursen innehåller också seminarier om hur du dokumenterar, analyserar och kommunicerar ditt musikskapande.
Din ansökan formar dina studier
Som student har du stor frihet att utforma dina studier. Redan i din ansökan beskriver du din idé för examensarbetet, som du sedan utvecklar och förverkligar under utbildningen med stöd av din konstnärliga handledare.
Utbildningen avslutas med en examenskonsert eller en annan form av presentation, beroende på examensprojektets karaktär. En skriftlig, reflekterande dokumentation av ditt konstnärliga arbete ska också lämnas in.
Läs utbildningsplanen för att se exakt vilka kurser som ingår i utbildningen Pdf, 169.9 kB.
Behörighet och urval
För att vara behörig till det här programmet behöver du ha
- Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå
- Särskild behörighet i form av Konstnärlig kandidatexamen i musik (180 hp) eller motsvarande, samt godkänt antagningsprov.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser ska ett urval ske. Platserna fördelas utifrån resultat på antagningsprov. Du som sökande placeras i urvalsgrupp efter det instrument du söker på.
Läs mer om grundläggande behörighet
Läs provbeskrivningen för programmet för information om provets innehåll.
Antagningsprov
När du söker till utbildningen behöver du göra flera antagningsprov. I provbeskrivningen finns allt du behöver veta för att genomföra proven.
Läs provbeskrivningen för masterprogrammet i folk- och konstmusik från andra kulturer
Viktiga datum för din ansökan
2 december 2024
Anmälan öppnar på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
15 januari 2025
Sista anmälningsdag och deadline för rangordning av dina sökta utbildningar.
Alla sökande som har skickat in en ansökan kommer att ges möjlighet att genomföra första steget i antagningsproven.
16–17 januari 2025
Länk för uppladdning av Prov 1 skickas via mejl till den e-postadress du angett på antagning.se. Se provbeskrivningen för information om vad du ska ladda upp.
27 januari 2025
- Sista dag att ladda upp Prov 1 till KMH.
- Sista kompletteringsdag för att styrka din behörighet (på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
- För dig som inte är svensk medborgare – sista dag att ladda upp pass för att styrka anmälningsavgiftsfrihet eller betala anmälningsavgift. Anmälnings- och studieavgifter (antagning.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
12–19 februari 2025
Resultat för prov 1 skickas via mejl. Kallelse med information och datum för antagningsprov skickas till dig som går vidare.
8–16 mars 2025
Antagningsprov vecka 11 (och intilliggande helger).
10 april 2025
Antagningsbesked 1, med svarskrav.
24 april 2025
Sista dag att tacka ja till din plats (gäller både antagna och reserver). Det gör du på Mina sidor på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
7 maj 2025
Antagningsbesked 2.
25 augusti 2025
Introduktionsvecka och terminsregistrering.
1 september 2025
Terminsstart.
Lokaler
På KMH finns konsertsalar, övningsrum, en klangkupol för immersivt ljud och ett välutrustat studiokomplex. Här har du tillgång till övningsrum från 06.00 till 23.00 nästan varje dag.
Utöver våra egna lokaler så ligger Stockholms många musik- och konstscener och festivaler bara ett stenkast i väg. Genom utvalda samarbetspartners kommer du också få tillgång till andra exklusiva miljöer.
Lärare
Institutionen för folkmusik blir din hemvist. Här har vi bred kompetens och ett stort nätverk du får ta del av. Vi hjälper dig att skräddarsy en utbildning som passar din musiktradition.
Alla lärare vid institutionen för folkmusik Länk till annan webbplats.
Internationella utbyten och samarbeten
Bli utbytesstudent
Genom Erasmus, ett utbytesprogram mellan högskolor i Europa, kan du ansöka om att studera en termin eller ett läsår på annan högskola.
Institutionen för folkmusik vid KMH är initiativtagare till det nordiska högskolenätverket Nordtrad och samarbetar också med andra internationella utbildningsinstitutioner inom folkmusik.
Internationella samarbeten
Institutionen för folkmusik har en stor utåtriktad verksamhet. Vi samarbetar kontinuerligt med folk- och världsmusikarrangörer, pedagogiska centra, amatörorganisationer och olika forskningsinstitutioner, nationellt och internationellt.
Efter studierna
Utbildningen ger dig utrymme att fortsätta utveckla din konstnärliga profil på högsta nivå, men också fördjupa din förberedelser inför självständig verksamhet som frilansande musiker. Antalet yrkesaktiva musiker inom folk- och konstmusik från andra kulturer ökar för varje år i Sverige.
Flera av de mest etablerade och förnyande folkmusikensemblerna i Sverige idag har bildats under utbildningstiden vid KMH. Till exempel Golbang och Den förbjudna orkestern.
Dessutom är tidigare studenter från KMH:s utbildning i folk- och konstmusik från andra kulturer väl representerade vid nomineringar och priser i olika sammanhang.
Programmet förbereder för fortsatta studier på konstnärlig forskarnivå.