Contemporary Performance and Composition, CoPeCo
Få en unik möjlighet att spela nutida musik och samtidig förbereda dig för en internationell karriär. På masterprogrammet CoPeCo läser du på fyra olika lärosäten i Europa där du utforskar experimentell musik och utvecklar färdigheter inom ny teknik och improvisation.
Programmet CoPeCo riktar sig till erfarna musiker och kompositörer i nutida musik som vill fördjupa sina kunskaper och undersöka nya kreativa uttrycksformer genom teknologiska innovationer och samarbete över konstnärliga gränser.
Kort om programmet
- En unik masterutbildning som fokuserar på liveelektronik, improvisation, gränsöverskridande interaktion och samarbete.
- Du studerar på fyra olika europeiska högskolor, en termin på varje skola.
- Utbildningen rustar dig för en karriär inom den internationella musikbranschen.
Gränsöverskridande samarbeten
Som student i CoPeCo-programmet får du chansen att utvecklas som artist och kreatör på helt nya sätt. Här arbetar du med improvisation, komposition och musikalisk gestaltning, samtidigt som du fördjupar dig i ljudsyntes och interaktiv teknologi.
Du kommer att studera en termin på varje lärosäte, vilket ger en fantastisk möjlighet för internationellt och interkulturellt utbyte. Alla högskolor kommer att bidra med sina specialistkunskaper, viket ger dig det bästa från varje högskola och unika förutsättningar för att utvecklas som musiker och kompositör. Undervisning sker på engelska.
Varje termin byter du lärosäte:
- Termin 1 - Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Estland
- Termin 2 - KMH, Stockholm
- Termin 3 - Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyon, Frankrike
- Termin 4 - Hochschule für Musik und Theater Hamburg, Tyskland.
När jag först hörde talas om programmet kändes det som den perfekta matchningen! Programmets tvärvetenskapliga karaktär innebar att jag inte behövde offra det ena för det andra. Jag kunde fortsätta att utveckla både performance och komposition på lika villkor och det var precis vad jag hade letat efter.
Viktória Šinkorová, tidigare student.
Exklusiva kurser och individuell handledning
Programmets centrala kurser kallas CoPeCo Lab och innehåller föreläsningsserier, kompositionsworkshops, deltagande i liveelektronisk eller akustisk ensemble samt individuell handledning. Under terminen på KMH får du också en inblick i svensk folkmusikhistoria och nutida musik.
Du får grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper i musikprogrammering med SuperCollider eller Max/MSP med fokus på att använda dessa verktyg i musikaliska samarbeten. Workshops i entreprenörskap ger dig nödvändiga kunskaper för att nå framgång på en snabbt föränderlig konstscen.
Kärnan i masterprogrammet är ditt självständiga arbete. Det är ett konstnärligt projekt där du bland annat får visa förmåga att självständigt skapa och förverkliga egna konstnärliga idéer.
Du får även individuell handledning i det musikaliska hantverket, på sång, instrument eller i komposition.
Läs utbildningsplanen för att se exakt vilka kurser som ingår i utbildningen Pdf, 166.5 kB.
Behörighet och urval
Antagning sker vartannat år.
Du ansöker till ett av lärosätena. Det lärosäte du blir antagen vid blir ditt hemmalärosäte under utbildningen. De andra tre terminerna sker som utbytesstudier vid de samverkande lärosätena.
För att vara behörig till det här programmet behöver du ha
- grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå
- särskild behörighet i form av konstnärlig kandidatexamen i musik (180 hp) eller motsvarande
- särskild behörighet i form av engelska 6 (B1, IELTS, TOEFL) eller motsvarande
- godkänt antagningsprov.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser ska ett urval ske. Platserna fördelas utifrån resultat på antagningsprov inom respektive urvalsgrupp.
Läs mer om grundläggande behörighet
Läs provbeskrivningen för programmet för information om provets innehåll
Antagningsprov
När du söker till utbildningen behöver du göra två antagningsprov med flera olika delmoment. I provbeskrivningen finns allt du behöver veta för att genomföra provet.
Viktiga datum för din ansökan
2 december 2024
Anmälan öppnar på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
15 januari 2025
Sista anmälningsdag och deadline för rangordning av dina sökta utbildningar.
Alla sökande som har skickat in en ansökan kommer att ges möjlighet att genomföra första steget i antagningsproven.
16–17 januari 2025
Länk för uppladdning av Prov 1 skickas via mejl till den e-postadress du angett på antagning.se. Se provbeskrivningen för information om vad du ska ladda upp.
27 januari 2025
- Sista dag att ladda upp Prov 1 till KMH.
- Sista kompletteringsdag för att styrka din behörighet (på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
- För dig som inte är svensk medborgare – sista dag att ladda upp pass för att styrka anmälningsavgiftsfrihet eller betala anmälningsavgift. Anmälnings- och studieavgifter (antagning.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
12–19 februari 2025
Resultat för prov 1 skickas via mejl. Kallelse med information och datum för antagningsprov skickas till dig som går vidare.
8–16 mars 2025
Antagningsprov vecka 11 (och intilliggande helger).
10 april 2025
Antagningsbesked 1, med svarskrav.
24 april 2025
Sista dag att tacka ja till din plats (gäller både antagna och reserver). Det gör du på Mina sidor på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
7 maj 2025
Antagningsbesked 2.
25 augusti 2025
Introduktionsvecka och terminsregistrering.
1 september 2025
Terminsstart.
Lokaler
På KMH finns fem specialbyggda konsertsalar, 161 övningsrum, en klangkupol för immersivt ljud och ett välutrustat studiokomplex. Här kan du arbeta professionellt med musik i närhet till Stockholms många musik- och konstscener och festivaler.
Det experimentella musiklivet i Tallinn, Stockholm, Lyon och Hamburg är också en viktig faktor i utbildningen.
Lärare
Du kommer att ha individuell undervisning och handledning av ledande musiker och tonsättare inom nutida konstmusik. Flera av lärarna inom CoPeCo bedriver även forskning inom sina områden.
Efter studierna
Studierna ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta i dagens konst- och musikliv, som frilansare eller inom etablerade konst- och musikinstitutioner. Du blir väl förberedd för en global musikbransch eftersom du under utbildningen får hantera olika kulturella kontexter.
När du avslutat programmet får du en konstnärlig masterexamen vid ditt hemmalärosäte. Du får också ett intyg underskrivet av rektorerna vid de samverkande lärosätena som bekräftar att du har genomgått och slutfört det gemensamma masterprogrammet.
Efter att du avslutat programmet kan du välja att fortsätta dina studier på konstnärlig forskarnivå.