
Musiker, jazz
Självständigt konstnärligt skapande inom improvisation, komposition, interpretation och musikproduktion står i fokus i kandidatprogrammet i jazz. Särskilt stor vikt läggs vid medverkan i olika ensembler med en stadig grund i musikteori som är speciellt anpassad till jazz.
Kandidatprogrammet i jazz erbjuder också unika möjligheter till egna projekt, konsertframträdanden och internationella utbyten.
Terminsöversikt
År 1
Termin 1:
Huvudinstrument 1a
Ensemble 1
Projekt 1
Jazzharmonilära 1
Jazzgehör 1
Digitala verktyg för musiker
Termin 2:
Huvudinstrument 1b
Ensemble 2
Projekt 1
Jazzarrangering 1
Jazzgehör 1
Musikhistoria
År 2
Termin 3:
Huvudinstrument 2a
Ensemble 3
Projekt 2
Jazzgehör 2
Entreprenörskap i musik
Valbar kurs
Termin 4:
Huvudinstrument 2b
Ensemble 4
Projekt 2
Jazzgehör 2
Musikproduktion
Valbar kurs
År 3
Termin 5:
Huvudinstrument 3a
Arbetsmarknadskunskap och entreprenörskap
Valbar kurs
Valbar kurs
Självständigt arbete
Termin 6:
Huvudinstrument 3b
Arbetsmarknadskunskap och entreprenörskap
Valbar kurs
Valbar kurs
Självständigt arbete
Behörighet
Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet i form av godkända antagningsprov LS 12.0, LS 12.1, LSC 2.1 och LSC 2.2. Du placeras i urvalsgrupp efter det (de) instrument du gjort antagningsprov på. Urval sker på grundval av resultaten på LS 12.1. För information om provens innehåll, se provbeskrivning för programmet.
Utbildningens innehåll
Programmet utgår från jazzens tonspråk och traditioner, men omfattar även angränsande musikområden som pop/rock/soul, latin, fri improvisation samt singer/songwriting.
Innehållet i utbildningen består dels av kurser vars målsättning är att fördjupa kunskaperna på ditt huvudinstrument, dels av kurser som syftar till att ge nödvändiga musikteoretiska kunskaper för att kunna utvecklas som musiker. För att länka samman dessa två kategorier av kurser är flera av de teoretiska kurserna orienterade mot ensemblespel med fokus på form, dynamik och samspel.
Varierat ensemblespel
Kurser i musikteori med arrangering, jazzharmonilära och jazzgehör samt ensemble- och instrumentalmetodik erbjuds parallellt med spel i ensembler som storband, latinband, mindre improvisationsgrupper, pop/rockgrupper, bruksensembler. Du får många tillfällen till att leda en ensemble och att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken samtidigt som undervisning på högsta internationella nivå sker i ditt valda huvudinstrument som kan vara något av följande: sång, träblås, brass, sång, elgitarr, piano, bas, trumset eller slagverk.
Mindre ensembler skapas varje år inom programmet beroende på studentkombination och kursinriktning. Dessutom har du möjlighet att delta i ett antal återkommande lärarledda ensembler, som ofta framträder på KMH och externt. Dit hör t.ex. storbandet KMH Jazz Orchestra.
Inom programmet ges därmed många tillfällen till att skapa egna kompositioner och arrangemang och att få dem spelade och analyserade av olika professionella ensembler.
Stor valbarhet
Professionsstödjande kurser i bland annat entreprenörskap, digitala verktyg och musikhistoria tillsammans med ett stort utbud av valbara kurser möjliggör ytterligare fördjupning och/eller breddning av din kompetens. Utöver detta utvecklas din förmåga att reflektera över jazzmusik och dess roll i samhället.
Det tre-åriga programmet avslutas med ett självständigt arbete om 15 hp där den kunskap och de färdigheter du fått med dig i utbildningen sätts på prov i ett eget konstnärligt projekt.
Egna projekt
Du som student har många möjligheter att genomföra egna projekt under utbildningen. Med handledare från institutionen ingår projekten i kurser där du får planera och genomföra turnéupplägg, inspelningar och konserter från grunden. Flera av dessa projekt har blivit uppmärksammade produktioner. Grupper som the Royal Concept och Dirty Loops är exempel på grupper som har startat som projekt. Projekten redovisas ofta på KMH:s jazzfestival ”New Sound Made” och resulterar ibland i cd-produktioner i samarbete med KMH:s ljudenhet och våra välutrustade studios.
Programmets studenter framträder regelbundet på Stockholms betydande jazzscener, däribland jazzklubben Fasching. Varje år ordnas dessutom en jazzfestival (New Sound Made) av jazzstudenterna.
Internationella samarbeten
Jazzutbildningarna gästas ofta av internationellt verksamma musiker som gör clinics och workshops med lärare och studenter. Det finns också genom olika nätverk som t.ex. Nordplus och Erasmus ett nära samarbete och student- och lärarutbyte med andra jazzutbildningar i Norden och Europa. Dessutom finns bilaterala avtal som möjliggör unika utbytesprogram med två universitet i Texas, USA. De är University of North Texas (UNT) och University of Texas at Arlington (UTA).
Efter studierna
Programmet ger en bred yrkesmässig grund för arbete som musiker, kompositör/låtskrivare, konsert- och skivproducent, arrangör, egen företagare, teater- och studiomusiker i olika genrer som jazz, pop/rock, latin, fri improvisation m.m.
För att rusta dig inför arbetsmarknadens villkor får du möjlighet att samarbeta med studenter från KMH:s medie- och ljudavdelningar samt ta del av nyskriven musik, träna dig att möta olika medier, arbeta med ljudinspelningar, utveckla och utforma konserter samt delta i utåtriktad verksamhet med musikproduktioner för olika målgrupper.
Utbildningen förbereder också för konstnärlig utbildning på avancerad nivå.