Musiker, jazz

Självständigt konstnärligt skapande inom improvisation, komposition, interpretation och musikproduktion står i fokus i kandidatprogrammet i jazz.

Kandidatprogrammet i jazz erbjuder också unika möjligheter till egna projekt, konsertframträdanden och internationella utbyten.

Särskilt stor vikt läggs vid medverkan i olika ensembler med en stadig grund i musikteori som är speciellt anpassad till jazz.

Behörighet och urval

För att vara behörig till programmet behöver du ha

  • grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå
  • särskild behörighet i form av godkänt antagningsprov.

Ifall det är flera behöriga sökande än vad det finns platser till ska ett urval ske. Urval sker på grundval av resultaten på antagningsprovet. Du som sökande placeras i urvalsgrupp efter det instrument du söker på.

Läs mer om grundläggande behörighet

Läs provbeskrivningen för programmet för information om provets innehåll.

Viktiga datum för din ansökan

1 december 2023

Anmälan öppnar på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15 januari 2024

Sista anmälningsdag och deadline för rangordning av dina sökta utbildningar.

16–18 januari 2024

Länk för uppladdning av Prov 1 skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Se provbeskrivningen för instruktioner om vad du ska skicka in.

25 januari 2024

14–20 februari 2024

Resultat för prov 1 skickas via mejl. Kallelse med information och datum för antagningsprov skickas till dig som går vidare.

9–17 mars 2024

Antagningsprov vecka 11.

12 april 2024

Antagningsbesked 1, med svarskrav.

25 april 2024

Sista dag att tacka ja till att behålla din plats (gäller både antagna och reserver). Det gör du på Mina sidor på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

8 maj 2024

Antagningsbesked 2.

26 augusti 2024

Introduktionsvecka och terminsregistrering.

2 september 2024

Terminsstart.

Utbildningens innehåll

Programmet utgår från jazzens tonspråk och traditioner, men omfattar även angränsande musikområden som pop/rock/soul, latin, fri improvisation samt singer/songwriting.

Innehållet i utbildningen består dels av kurser vars målsättning är att fördjupa kunskaperna på ditt huvudinstrument, dels av kurser som syftar till att ge nödvändiga musikteoretiska kunskaper för att kunna utvecklas som musiker. För att länka samman dessa två kategorier av kurser är flera av de teoretiska kurserna orienterade mot ensemblespel med fokus på form, dynamik och samspel.

Varierat ensemblespel

Kurser i musikteori med arrangering, jazzharmonilära och jazzgehör samt ensemble- och instrumentalmetodik erbjuds parallellt med spel i ensembler som storband, latinband, mindre improvisationsgrupper, pop/rockgrupper, bruksensembler. Du får många tillfällen till att leda en ensemble och att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken samtidigt som undervisning på högsta internationella nivå sker i ditt valda huvudinstrument som kan vara något av följande: sång, träblås, brass, sång, elgitarr, piano, bas, trumset eller slagverk.

Mindre ensembler skapas varje år inom programmet beroende på studentkombination och kursinriktning. Dessutom har du möjlighet att delta i ett antal återkommande lärarledda ensembler, som ofta framträder på KMH och externt. Dit hör t.ex. storbandet KMH Jazz Orchestra.

Inom programmet ges därmed många tillfällen till att skapa egna kompositioner och arrangemang och att få dem spelade och analyserade av olika professionella ensembler.

Stor valbarhet

Professionsstödjande kurser i bland annat entreprenörskap, digitala verktyg och musikhistoria tillsammans med ett stort utbud av valbara kurser möjliggör ytterligare fördjupning och/eller breddning av din kompetens. Utöver detta utvecklas din förmåga att reflektera över jazzmusik och dess roll i samhället.

Det tre-åriga programmet avslutas med ett självständigt arbete om 15 hp där den kunskap och de färdigheter du fått med dig i utbildningen sätts på prov i ett eget konstnärligt projekt.

Egna projekt

Du som student har många möjligheter att genomföra egna projekt under utbildningen. Med handledare från institutionen ingår projekten i kurser där du får planera och genomföra turnéupplägg, inspelningar och konserter från grunden. Flera av dessa projekt har blivit uppmärksammade produktioner. Grupper som the Royal Concept och Dirty Loops är exempel på grupper som har startat som projekt. Projekten redovisas ofta på KMH:s jazzfestival ”New Sound Made” och resulterar ibland i cd-produktioner i samarbete med KMH:s produktionsavdelning och våra välutrustade studios.

Programmets studenter framträder regelbundet på Stockholms betydande jazzscener, däribland jazzklubben Fasching. Varje år ordnas dessutom en jazzfestival (New Sound Made) av jazzstudenterna.

Internationella samarbeten

Jazzutbildningarna gästas ofta av internationellt verksamma musiker som gör clinics och workshops med lärare och studenter. Det finns också genom olika nätverk som t.ex. Nordplus och Erasmus ett nära samarbete och student- och lärarutbyte med andra jazzutbildningar i Norden och Europa. Dessutom finns bilaterala avtal som möjliggör unika utbytesprogram med två universitet i Texas, USA. De är University of North Texas (UNT) och University of Texas at Arlington (UTA).

Efter studierna

Programmet ger en bred yrkesmässig grund för arbete som musiker, kompositör/låtskrivare, konsert- och skivproducent, arrangör, egen företagare, teater- och studiomusiker i olika genrer som jazz, pop/rock, latin, fri improvisation m.m.

För att rusta dig inför arbetsmarknadens villkor får du möjlighet att samarbeta med studenter från KMH:s medie- och ljudavdelningar samt ta del av nyskriven musik, träna dig att möta olika medier, arbeta med ljudinspelningar, utveckla och utforma konserter samt delta i utåtriktad verksamhet med musikproduktioner för olika målgrupper.

Utbildningen förbereder också för konstnärlig utbildning på avancerad nivå.

Relaterad kontakt