Musiker, kyrkomusik

KMH är Sveriges äldsta och enda fristående musikhögskola och har utbildat kyrkomusiker i snart 250 år. Stockholm är en orgel-, konsert- och kulturstad av rang. Här finns många tillfällen till inspiration genom ett rikt konsertutbud och genom egen medverkan vid konserter i kyrkor.

Vid KMH får du en bred och intensiv utbildning av erfarna lärare inom huvudämnena orgel, sång, piano och dirigering samt i stödämnen som gehör, satslära, metodik och musikhistoria.

Du får även möjlighet till fördjupning och personlig profil, genom valbara kurser, såsom fler enskilda lektioner i orgel, piano, sång eller dirigering, kurser i cembalo, brukspiano, genrebrett orgelspel, sång- eller pianometodik.

Kandidatprogrammet i kyrkomusik ger dig kompetens att framföra och leda musik på hög teknisk och konstnärlig nivå, särskilt inom det kyrkomusikaliska området. Du får också goda färdigheter i att undervisa samt förmåga att leda och organisera musikverksamhet inom Svenska kyrkan och andra samfund.

Om du redan är en skicklig instrumentalist på orgel och vill utveckla det, kan du även söka kandidatprogrammet i klassisk musik med orgel som huvudämne på KMH.

Om KMH:s största orgel, placerad i Nathan Milsteinsalen

Behörighet och urval

För att vara behörig till programmet behöver du ha

  • grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå
  • särskild behörighet i form av godkänt antagningsprov.

Ifall det är flera behöriga sökande än vad det finns platser till ska ett urval ske. Urval sker på grundval av resultaten på antagningsprovet.

Läs mer om grundläggande behörighet

Läs provbeskrivningen för programmet för information om provets innehåll.

Viktiga datum för din ansökan

1 december 2023

Anmälan öppnar på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15 januari 2024

Sista anmälningsdag och deadline för rangordning av dina sökta utbildningar.

16–18 januari 2024

Länk för uppladdning av Prov 1 skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Se provbeskrivningen för instruktioner om vad du ska skicka in.

25 januari 2024

14–20 februari 2024

Resultat för prov 1 skickas via mejl. Kallelse med information och datum för antagningsprov skickas till dig som går vidare.

9–17 mars 2024

Antagningsprov vecka 11.

12 april 2024

Antagningsbesked 1, med svarskrav.

25 april 2024

Sista dag att tacka ja till att behålla din plats (gäller både antagna och reserver). Det gör du på Mina sidor på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

8 maj 2024

Antagningsbesked 2.

26 augusti 2024

Introduktionsvecka och terminsregistrering.

2 september 2024

Terminsstart.

Om utbildningen

I centrum står utbildning i orgel-, piano- och vokalämnen som kompletteras med brukspiano, orgelvård, orgelmetodik samt liturgisk sång och dirigering.

Därtill kommer kurser i harmonilära och kontrapunkt, gehörslära, kördirigering med metodik samt barn- och ungdomskör. Kyrkomusikens historia, förutsättningar och repertoar diskuteras i kyrkomusikaliska seminarier. Helt nya kurser i programmet är digitala verktyg för musiker, musikhistoria och entreprenörskap i musik, som samläses med alla andra kandidatstudenter på KMH.

På KMH får du uppleva en inspirerande, modern och gränsöverskridande studiemiljö.

Undervisningsformer

Undervisningen sker genom individuella lektioner och gruppseminarier. Workshops och seminarier med gästlärare, både nationella och internationella, förekommer regelbundet.

Förutom KMH:s lektions- och övningsinstrument kommer du att ha tillgång till många av de förnämliga orglarna i Stockholms kyrkor.

Efter studierna

Tidigare studenter arbetar främst som kyrkomusiker i landets olika samfund. Svenska kyrkan är en av de största arbetsgivarna för frilansmusiker inom det klassiska området och en av de största konsertarrangörerna i landet. Och ett omväxlande arbetsliv väntar med gott om utrymme för egna musikaliska initiativ.

Utbildningen leder till konstnärlig kandidatexamen i kyrkomusik och förbereder för konstnärlig utbildning på avancerad nivå.

Relaterad kontakt