Musiker, kyrkomusik

KMH är Sveriges äldsta och enda fristående musikhögskola och har utbildat kyrkomusiker i snart 250 år. Stockholm är en orgel-, konsert- och kulturstad av rang. Här finns många tillfällen till inspiration genom ett rikt konsertutbud och genom egen medverkan vid konserter i kyrkor.

Vid KMH får du en bred och intensiv utbildning av erfarna lärare inom huvudämnena orgel, sång, piano och dirigering samt i stödämnen som gehör, satslära, metodik och musikhistoria.

Du får även möjlighet till fördjupning och personlig profil, genom valbara kurser, såsom fler enskilda lektioner i orgel, piano, sång eller dirigering, kurser i cembalo, brukspiano, genrebrett orgelspel, sång- eller pianometodik.

Kandidatprogrammet i kyrkomusik ger dig kompetens att framföra och leda musik på hög teknisk och konstnärlig nivå, särskilt inom det kyrkomusikaliska området. Du får också goda färdigheter i att undervisa samt förmåga att leda och organisera musikverksamhet inom Svenska kyrkan och andra samfund.

Om du redan är en skicklig instrumentalist på orgel och vill utveckla det, kan du även söka kandidatprogrammet i klassisk musik med orgel som huvudämne på KMH.

Om KMH:s största orgel, placerad i Nathan Milsteinsalen

Terminsöversikt

År 1

Termin 1:

Orgel
Kördirigering
Piano och sång
Musikteori
Digitala verktyg för musiker

Termin 2:

Orgel
Kördirigering
Piano och sång
Musikteori
Musikhistoria

År 2

Termin 3:

Orgel
Kördirigering
Piano och sång
Orkesterdirigering*
Musikteori
Entreprenör­skap i musik

Termin 4:

Orgel
Kördirigering
Piano och sång
Liturgisk sång och dirigering*
Valbara kurser

År 3

Termin 5:

Orgel
Orgelkunskap*
Musikteori
Orgelmetodik
Valbar kurs
Självständigt arbete

Termin 6:

Orgel
Barn- och ungdomskörmetodik*
Orgelmetodik
Valbara kurser
Självständigt arbete

Kurser markerade med * ges vartannat år och samläses av studenter som går årskurs 2 och 3.

Behörighet

Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet i form av godkända antagningsprov i orgel, kör, piano, sång och musikteori. För information om provens innehåll, se provbeskrivning för programmet, länk finns nederst på denna sida.

Om utbildningen

I centrum står utbildning i orgel-, piano- och vokalämnen som kompletteras med brukspiano, orgelvård, orgelmetodik samt liturgisk sång och dirigering.

Därtill kommer kurser i harmonilära och kontrapunkt, gehörslära, kördirigering med metodik samt barn- och ungdomskör. Kyrkomusikens historia, förutsättningar och repertoar diskuteras i kyrkomusikaliska seminarier. Helt nya kurser i programmet är digitala verktyg för musiker, musikhistoria och entreprenörskap i musik, som samläses med alla andra kandidatstudenter på KMH.

På KMH får du uppleva en inspirerande, modern och gränsöverskridande studiemiljö.

Undervisningsformer

Undervisningen sker genom individuella lektioner och gruppseminarier. Workshops och seminarier med gästlärare, både nationella och internationella, förekommer regelbundet.

Förutom KMH:s lektions- och övningsinstrument kommer du att ha tillgång till många av de förnämliga orglarna i Stockholms kyrkor.

Efter studierna

Tidigare studenter arbetar främst som kyrkomusiker i landets olika samfund. Svenska kyrkan är en av de största arbetsgivarna för frilansmusiker inom det klassiska området och en av de största konsertarrangörerna i landet. Och ett omväxlande arbetsliv väntar med gott om utrymme för egna musikaliska initiativ.

Utbildningen leder till konstnärlig kandidatexamen i kyrkomusik och förbereder för konstnärlig utbildning på avancerad nivå.

Se filmer om kandidatprogrammet i kyrkomusik

 • Typ av utbildning:

  Kandidatprogram

 • Institution:

  Klassisk musik

 • Studietakt:

  Heltid

 • Högskolepoäng, hp:

  180

 • Anmälningsperiod:

  1 dec – 17 jan

 • Anmälningskod:

  KMH–70000