
Musiker, tidig musik
I kandidatprogrammet i tidig musik får du utrymme att utvecklas till en tekniskt skicklig och mångsidig musiker med fokus på historisk repertoar från medeltid till klassicism.
Det treåriga kandidatprogrammet ger dig en gedigen grund för att verka som yrkesmusiker i ett nationellt och internationellt musikliv inom det tidiga musikområdet. KMH erbjuder undervisning på högsta nivå i utmärkta lokaler med pedagoger som själva är internationellt verksamma musiker.
Du kan söka till programmet på följande instrument:
- sång, samtliga rösttyper inklusive countertenor
- blockflöjt
- traversflöjt
- barockviolin
- barockviola
- barockcello
- viola da gamba
- violone
- barockoboe
- barockfagott
- barockluta
- barockgitarr
- renässansluta
- teorb
- cembalo
Du gör provspelning på ditt barockinstrument vid antagningsprovet. Läs mer om hur proven går till i provbeskrivningen för programmet.
Läs utbildningsplanen för att se exakt vilka kurser som ingår i utbildningen Pdf, 136.2 kB.
Behörighet och urval
För att vara behörig till programmet behöver du ha
- grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå
- särskild behörighet i form av godkänt antagningsprov.
Ifall det är flera behöriga sökande än vad det finns platser till ska ett urval ske. Urval sker på grundval av resultaten på antagningsprovet. Du som sökande placeras i urvalsgrupp efter det instrument du söker på.
Läs mer om grundläggande behörighet
Läs provbeskrivningen för programmet för information om provets innehåll.
Antagningsprov
När du söker till utbildningen behöver du göra flera antagningsprov. I provbeskrivningen finns allt du behöver veta för att genomföra proven.
Viktiga datum för din ansökan
2 december 2024
Anmälan öppnar på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
15 januari 2025
Sista anmälningsdag och deadline för rangordning av dina sökta utbildningar.
Alla sökande som har skickat in en ansökan kommer att ges möjlighet att genomföra första steget i antagningsproven.
16–17 januari 2025
Länk för uppladdning av Prov 1 skickas via mejl till den e-postadress du angett på antagning.se. Se provbeskrivningen för information om vad du ska ladda upp.
27 januari 2025
- Sista dag att ladda upp Prov 1 till KMH.
- Sista kompletteringsdag för att styrka din behörighet (på antagning.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
- För dig som inte är svensk medborgare – sista dag att ladda upp pass för att styrka anmälningsavgiftsfrihet eller betala anmälningsavgift. Anmälnings- och studieavgifter (antagning.se)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
12–19 februari 2025
Resultat för prov 1 skickas via mejl. Kallelse med information och datum för antagningsprov skickas till dig som går vidare.
8–16 mars 2025
Antagningsprov vecka 11 (och intilliggande helger).
10 april 2025
Antagningsbesked 1, med svarskrav.
24 april 2025
Sista dag att tacka ja till din plats (gäller både antagna och reserver). Det gör du på Mina sidor på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
7 maj 2025
Antagningsbesked 2.
25 augusti 2025
Introduktionsvecka och terminsregistrering.
1 september 2025
Terminsstart.
Om utbildningen
Kandidatutbildningen i tidig musik har sin tyngdpunkt i interpretation av musik från medeltid till klassicism förankrad i historiskt informerad uppförandepraxis.
Den praktiska grunden utgörs av konstnärligt gestaltande studier fokuserade på det musikaliska och instrumentala hantverket i solistiskt spel och i kammarmusik i olika former. Improvisation och ornamentationskunskap, källstudier, instudering och generalbas är en annan viktig del av studierna.
Därtill kommer kurser i digitala verktyg, musikhistoria, musikteori och entreprenörskap, och dessutom ingår valbara kurser som kan innebära en fördjupning eller en breddning av din kompetens inom ramen för KMH:s kursutbud.
Det treåriga programmet avslutas med ett självständigt arbete om 15 hp där den kunskap och de färdigheter du fått med dig i utbildningen används i ett eget konstnärligt projekt, som består av en klingande och en skriftlig del.
Undervisningsform
Läsåret är indelat i reguljärveckor, specialveckor och examinationsveckor. Reguljärveckorna är fördelade i block om fem veckor med schemalagd undervisning. Mellan blocken ligger specialveckorna och varje termin avslutas med en examinationsvecka.
Den schemalagda undervisningen består av enskild undervisning i huvudinstrumentet, instudering och generalbas. Gemensam undervisning sker i ensemble, gemensamma lektioner och seminarier.
Examinationerna består framför allt av klingande framföranden, men också av enskilda skriftliga arbeten samt muntliga reflektioner och diskussioner i seminarieform.
Dessutom förekommer workshops, master classes och seminarier med både nationella och internationella gästlärare.
Efter studierna
Kandidatprogrammet i Tidig Musik ger dig en gedigen grund att stå på som frilansande musiker. Studierna utvecklar din artistiska och tekniska förmåga, ger en god repertoarkännedom och fördjupar din konstnärliga insikt. Utbildningen förbereder också för konstnärlig utbildning på avancerad nivå.