Provbeskrivning för musikterapeut

När du söker till det här programmet behöver du göra ett antagningsprov. Här finns allt du behöver veta för att genomföra proven.

Anmälningskod: KMH-75000

Antagningsproven: Du ska göra totalt fyra prov.

Specifika och gemensamma prov

  • Prov 2 är specifikt för dig som söker kandidatprogrammet i musikterapi.
  • Prov 1, 3 och 4 är gemensamma med alla inriktningar inom ämneslärarprogrammet och gäller även för liknande program på vissa andra musikhögskolor. Om du söker flera inriktningar eller program behöver du bara göra dessa prov en gång. De är blåmarkerade i bilden nedan.

Läs mer om de gemensamma proven här.

Informationsgrafik för provordningen vid antagning av musikterapi: prov 1 - sång och spel, prov 2 - inriktningsprov musikterapi, prov 3 - musikteori och prov 4 - samspel, praktiskt gehör och musikaliskt ledarskap.

Prov 1 - Sång och spel

Detta prov sker på distans genom att filma dig själv när du sjunger och spelar. Du ska sjunga en obligatorisk sång och en valfri sång och samtidigt kompa dig själv på piano eller gitarr. Du ska spela samma instrument till båda sångerna.

I den obligatoriska sången ska du följa notbilden, men du kan själv välja tempo och stil. Du kan transponera den så att den passar ditt röstläge. Noter till den obligatoriska sången publiceras här när anmälningsperioden öppnar den 17 mars.

Efter att sista anmälningsdag har passerat kommer du som har gjort en anmälan på antagning.se Länk till annan webbplats. få instruktioner via mejl om hur du laddar upp ditt prov till KMH. Du kan alltså med fördel förbereda provet innan du får mejlet.

Instruktioner för videoinspelning

  • Legitimera dig - filma legitimation och ditt ansikte. Uppge provkoden och berätta vilka sånger du kommer att framföra.
  • Framför dina sånger i samma videoklipp. Ditt ansikte och dina händer måste synas genom hela filmen. Det ska vara enkelt att se dig och ditt instrument i bild.
  • Filmen ska genomföras i en enda obruten tagning. Inga klipp eller andra förskönande editeringar är tillåtna.
  • Det går bra att spela in ditt prov med en mobiltelefon, men se till att det inte är någon distorsion eller brus eller för mycket rumsakustik. Filmerna ska ha god bildkvalitet med bra skärpa och ljus.
  • Tillåtna format är MP4 eller MOV. Försök hålla filstorleken runt 500 MB om möjligt. Här finns en lathund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på hur du kan komprimera din video och göra filen mindre.

Om instruktionerna inte följs och filmen på något sätt upplevs ha modifierats kan ditt prov komma att bedömas som ogiltigt.

Provkod: G1, sång och spel
Provtid: max 10 minuter
Bedömning: G1 är ett delprov av G-provet och är behörighetsgrundande. Resultatet bedöms som godkänt (1) eller underkänt (0).

För godkänt delprov ska den sökande

  • kunna sjunga till eget ackompanjemang på piano eller gitarr
  • visa grundläggande vokala färdigheter avseende intonation, flöde och musikaliskt uttryck
  • i ackompanjemanget visa grundläggande färdigheter i spelteknik, flöde och musikaliskt uttryck.

Prov 2 - Inriktningsprov musikterapi

Detta prov sker på plats på campus och består av tre delmoment: spel eller sång, a prima vista och fri improvisation.

Spel eller sång

Du ska själv välja tre musikstycken som visar din bredd, din färdighet och förmåga till musikaliskt uttryck på huvudinstrument och biinstrument. I samråd med juryn beslutar du vid provtillfället vilket av dessa musikstycken som ska framföras. Du framför styckena solo eller med komp.

Möjlighet till pianoackompanjemang finns för den som önskar. Noter ska i sådana fall skickas in till KMH senast en vecka före provtillfället. Du kan även ha med egen ackompanjatör/kompgrupp, alternativt inspelad bakgrund.

För dig som söker med sång som huvudinstrument får högst ett stycke vara a cappella.

A prima vista

Du ska spela eller sjunga ett musikstycke direkt från notbladet på valfritt instrument. Detta musikstycke får du från juryn vid provtillfället. Musikstycket kan innehålla såväl noter som ackordanalys.

Fri improvisation

Du ska improvisera själv och även samspela på annat instrument än huvudinstrumentet tillsammans med en person ur juryn. I samband med provet, samtalar du med juryn om hur du upplevde improvisationen.

Provkod: LS 19.6, L-prov musikterapi
Provtid: ca 15-20 minuter
Bedömning: Provet är behörighets- och urvalsgrundande. Juryn gör en samlad bedömning av den sökandes förmåga avseende konstnärlig gestaltning, teknisk kompetens och musikaliskt samspel.

För denna bedömning gäller de kriterier som framgår av tabellen nedan. För godkänt prov krävs att bedömningen av konstnärlig gestaltning, teknisk kompetens och musikaliskt samspel är godkända. Om någon av kategorierna bedöms som underkänd ska resultatet på provet som helhet vara underkänd.

Bedömning

Konstnärlig gestaltning

Teknisk kompetens

Musikaliskt samspel

3 poäng

Ger en stabil och konsekvent genomförd gestaltning som kommunicerar musiken på ett konstnärligt och samtidigt personligt sätt.

Uppvisar en medveten, flexibel och musikaliskt anpassad teknik med teknisk marginal till en nivå som musiken kräver.

Uppvisar ett kreativt, flexibelt, lyhört och stabilt musikaliskt samspel på de sätt som instrumenten ger möjlighet till.

2 poäng

Uppvisar en flexibel och personlig gestaltning på en nivå som musiken kräver.

Uppvisar en flexibel och musikaliskt anpassad teknik på en nivå som musiken kräver.

Uppvisar ett flexibelt, lyhört och stabilt musikaliskt samspel på de sätt som instrumenten ger möjlighet till.

1 poäng (godkänd)

Uppvisar en konstnärlig gestaltning som delvis motsvarar musikens krav.

Uppvisar teknisk kompetens som möjliggör ett stabilt och generellt genomförande på en nivå som musiken kräver.

Uppvisar ett lyhört och stabilt musikaliskt samspel på de sätt som instrumenten ger möjlighet till.

0 poäng (underkänd)

Kan inte gestalta musiken konstnärligt.

Uppvisar genomgående inte teknisk kompetens på en nivå som musiken kräver.

Uppvisar inte kompetens att samspela musikaliskt.

Prov 3 - Musikteori

Provet genomförs i KMH:s datasal och består av tre delar: musiklära, gehör och satslära. Den sammanlagda provtiden är 2 timmar. Under provets tre delar har du tillgång till en synt kopplad till hörlurar.

Musiklära

Du får lösa ett antal uppgifter som handlar om vanliga musikaliska begrepp och sätt att benämna och notera tonhöjder, intervall, ackord, tonarter, taktarter, noter och pauser.

Gehör

Du får lyssna på ett musikexempel i hörlurar kopplade till en dator. Du bestämmer själv hur många gånger du vill lyssna på varje del. Du ska skriva ner sådant som saknas i notbilden; det kan vara rytm, melodi eller ackord.

Satslära

Satslära-delen består av 2 uppgifter:

  1. Harmonisk analys
    I notbilden ska du beskriva ackorden med lämplig analysmetod. Använd funktionsanalys (T, S, D7) eller steganalys; jazz eller klassisk variant (I, IV, V7). Ej ackordanalys (C, F, G7).
  2. Fyrstämmig ackordbakgrund
    Du ska skriva en fyrstämmig ackordbakgrund till en given ackordföljd. Stämmorna ska röra sig på ett naturligt sätt mellan de olika ackorden. Det betyder att stämmorna inte rör sig med stora eller svåra språng i onödan. Basstämman ska följa ackordanalysens bastoner.

Provkod: G2, musikteori
Provtid: 2 timmar
Bedömning: G2 är ett delprov av G-provet och är behörighetsgrundande. Resultatet bedöms som godkänt (1) eller underkänt (0).

För godkänt delprov ska den sökande

  • visa grundläggande kunskaper i musiklära
  • visa grundläggande färdigheter i gehör utifrån klingande musikexempel och notbild
  • visa grundläggande färdigheter i satslära: harmonisk analys och stämföring.

Övningsmaterial och exempelprov i musikteori

Här kan du se exempel på hur musikteoriprovet kan se ut.

Exempel på musikläradelen i G2 Länk till annan webbplats.
Exempel på satsläradelen i G2 Länk till annan webbplats.
Prova-på-prov gehörsdelen i G2 Länk till annan webbplats.(konto behöver skapas)

Du kan förbereda dig på musikläran genom att arbeta med någon bok om musiklära, t ex

  • Roine Jansson: Musikguiden
  • Ola Eriksson: Musiklära, gehörsträning, visharmonisering
  • Roslund: Musiklära, en handbok.

Du kan förbereda dig på satsläran genom att arbeta med någon bok i sats- /harmonilära, t ex

  • Sten Ingelf: Praktisk Harmonilära och Ackordspel
  • Jansson/Åkerberg: Traditionell harmonilära (s. 1-48, 194-197)

Du kan förbereda dig på gehöret genom att planka låtar (skriva ner med noter) från inspelningar. Skriv melodi, rytm och ackord. Öva också notläsning i både diskant- och basklav samt att sjunga efter noter. Övningsmaterial är t ex

  • Lars Edlund: Modus Vetus.

Prov 4 - Samspel, praktiskt gehör och musikaliskt ledarskap

Provet genomförs i grupp om 6-10 sökande och består av två moment: samspel och praktiskt gehör, samt musikaliskt ledarskap.

Inför provet ska du förbereda 1 valfri musikalisk aktivitet att leda för dina medsökande i tio minuter. Du ansvarar för att ha med dig material för att kunna genomföra uppgiften med gruppen.

Samspel och praktiskt gehör

Provet leds av en lärare. Du kommer att få härma rytmer och melodier på gehör, i grupp såväl som enskilt, samt medverka i ensemblespel.

Musikaliskt ledarskap

Du ska under högst 10 minuter leda gruppen i en musikalisk aktivitet som du förberett hemma. Den musikaliska aktivitet du väljer ska innehålla instrumentala och vokala inslag. Du ska leda och förebilda med röst och/eller instrument.

I provlokalen finns piano, synth, elgitarr, akustiska gitarrer, trummor, elbas och rytminstrument. Ta gärna med eget instrument om du spelar något annat än ovanstående.

Provkod: G3, Samspel, praktiskt gehör och musikaliskt ledarskap
Provtid: ca 2,5 timme
Bedömning: G3 är ett delprov av G-provet och är behörighetsgrundande. Resultatet bedöms som godkänt (1) eller underkänt (0).

För godkänt delprov ska den sökande

  • visa grundläggande färdighet i att återge rytm och melodi på gehör
  • visa grundläggande färdighet i att omsätta instruktioner och samverka med andra i ensemblespel
  • visa grundläggande färdighet i ensembleledning där momenten instruktion, kommunikation och kunskap om det valda materialet bedöms
  • visa grundläggande färdighet i att förebilda med röst alternativt instrument.

Relaterad kontakt