Folkmusikensemble

I kursen får du prova på varierande samspelsformer för folkmusikensemble. Kursen vänder sig till musiker och sångare som vill spela folkmusik i ensemble. 

 • Typ av utbildning:

  Fristående kurs, grundnivå

 • Institution:

  Folkmusik

 • Studietakt:

  Heltid

 • Högskolepoäng, hp:

  5

 • Anmälningsperiod:

  -

 • Anmälningskod:

  -

Behörighet

Grundläggande behörighet för högskolestudier.

Kursens innehåll

Kursen innebär spel i mindre ensemble med handledning. Du får arbeta med spel (och eventuellt sång) av olika slags repertoar, t.ex. olika låttyper, utveckling av melodispel, arrangemangs- och samspelsformer, dansspel, improvisation och variation. Vilka musiktraditioner som behandlas i kursen beror på medverkande studenters bakgrund och tillgänglig lärarkompetens.

Kursen avslutas med att du ska kunna redovisa, både praktiskt och teoretiskt, grundläggande stilkännedom om folkmusikrepertoar för ensemble.

Undervisningsform

Kursen är upplagd som en serie av praktiska repetitioner, där vi bildar mindre ensembler och med fokus på gehörsinlärning provar olika former för samspel.

Vi jobbar tillsammans i masterclassform under handledning av lärare där både interpretation, stil, samspel utifrån folkmusikens speciella samspelsformer och kvaliteter provas. Vissa av kurstillfällena är repetitioner som sker i KMH:s lokaler.

Kursen har ingen obligatorisk kurslitteratur men det förutsätts att du själv kan spela in repertoaren (via t.ex. mobil eller dator) vid kurstillfällena.

Vanligen går kursen på vardagkvällar under den angivna tidsperioden men även helgdagar kan förekomma. Kursen kan komma att avslutas med en gemensam konsert eller annan form av offentlig redovisning.

Relaterad kontakt